Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο διαγωνισμός πώλησης του Pummaro και του εργοστασίου παραγωγής τοματοειδών στη Γαστούνη που ανήκει στην Ελαΐς Unilever Hellas, αναφέρουν πηγές με γνώση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού -τη διαδικασία έχει αναλάβει η Alpha Bank- με την ανάδειξη του προτιμετέου επενδυτή έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου του 2020.
Στην κούρσα διεκδίκησης του Pummaro, που τζιράρει περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως και κατέχει ηγετικό μερίδιο 40% στην κατηγορία passata, 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 7% στην κατηγορία του πελτέ τομάτας, βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.
Μεταξύ των διεκδικητών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η εταιρεία Μέλισσα – Κίκιζας στην οποία ανήκε το συγκεκριμένο brand μέχρι το 1999 οπότε και το πούλησε στη Unilever, το fund Deca Investments αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar και η εταιρεία Νομικός που δραστηριοποιείται στην κατηγορία.
Σύμφωνα με άλλες πηγές στους διεκδικητές έχει μπει “σφήνα” και η Barilla ενώ έχει “παίξει” και το όνομα της εταιρείας ΚΥΚΝΟΣ, από τα πιο ιστορικά brand του κλάδου.
Παρά το γεγονός ότι τα τοματικά προϊόντα έχουν πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και δεν αφήνουν κάτι στο τέλος της γραμμής, το υψηλό ενδιαφέρον για την απόκτηση του brand Pummaro και του εργοστασίου στη Γαστούνη, συνδέεται πρωτίστως με την ανάγκη των διεκδικητών να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη με τα σούπερ μάρκετ.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του fund DECA Investments, που ελέγχει το 75% της Damavand S.A. -δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων- και τη Μινέρβα Ελαιουργική.
Η τελευταία πριν από λίγες ημέρες έκανε το ντεμπούτο της στην κατηγορία με προϊόντα που παράγονται σε συνεργασία με τη Damavand. Στη χρήση που έληξε στις 30/6/2019 (τελευταίο δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ) η Damavand εμφάνισε πωλήσεις 17 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 1,792 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,526 εκατ. ευρώ.
Η Μέλισσα Κίκιζας από την άλλη, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ως μέλη είναι οι κ.κ. Σπ. Δεσύλλας ο οποίος για πολλά χρόνια “έτρεχε” ως επικεφαλής την Ελαΐς, Τσινάβος Παναγιώτης της ΚΡΙ ΚΡΙ και Χρήστος Χαρπαντίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, είναι αυτή που δημιούργησε το Pummaro, το οποίο και πούλησε στον πολυεθνικό όμιλο Unilever το 1999.
Πέρυσι ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 65,433 εκατ. ευρώ από 66,939 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους στα 3,792 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου μύλου και των σιλό αποθήκευσης σίτου στο εργοστάσιο της στη Λάρισα.
Η εταιρεία Νομικός, αν αποκτήσει την Pummaro, ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο ενώ η Barilla βασικός παίκτης στην αγορά των ζυμαρικών, όπως και η Μέλισσα – Κίκιζας, εμπλουτίζει τα τοματάκια της με ένα εγχωρίως παραγόμενο προϊόν.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Unilever επιχειρεί να πουλήσει το Pummaro. Η πρώτη προσπάθεια αποεπένδυσης έγινε την περασμένη δεκαετία, σχέδιο το οποίο ναυάγησε αφού δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος επενδυτής να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του πολυεθνικού ομίλου.
Ενδιαφέρον δεν υπήρξε ούτε το 2017, όταν έβγαλε προς πώληση το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες, για τον λόγο αυτό άφησε εκτός τον ελληνικό κλάδο των τοματικών προϊόντων.
Σήμερα, 21 χρόνια μετά την απόκτηση του Pummaro και μια τουλάχιστον άγονη προσπάθεια πώλησης της συγκεκριμένης δρατηριότητας, επιχειρεί εκ νέου να απεμπλακεί από τον κλάδο. Αν θα τα καταφέρει θα φανεί μέχρι το τέλος του έτους.
https://www.capital.gr/