Σε πυκνή ομίχλη ενεργειακής φτώχειας οι Ελληνες καταναλωτές ρεύματος, καθώς οι τιμές χονδρικής αγγίζουν πλέον τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση στους λογαριασμούς που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου εκδόθηκε τώρα και αφορά ουσιαστικά την έως τώρα κατανάλωση. Οι τιμές χονδρικής σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και διαμορφώνονται σήμερα στην Ελλάδα κατά μέσον όρο στα 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις αρχές του 2021.
Η μέση τιμή, σήμερα, είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με χθες (270,65 ευρώ), παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη συμμετοχή των «δωρεάν» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα είναι 33,6%, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από χθες (18,3%). Τις εντυπώσεις κλέβει, σαφώς, η ανώτατη τιμή, που προβλέπεται να φθάσει, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στα 385 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σε ελάχιστη απόσταση από τα 400 ευρώ και αυξημένη κατά 10,6% σε σχέση με χθες (348,21 ευρώ).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μέση τιμή χονδρικής για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 ευρώ (έναντι 198 τον Οκτώβριο) καθιστώντας περαιτέρω αναποτελεσματικές τις εξαγγελίες για επιδότηση που αντιστοιχεί στα 180 ευρώ. Οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν «άοπλοι» την επίθεση που εξαπολύεται μέσα από τους λογαριασμούς που καταφθάνουν καθημερινά. Η αποστολή τους αναμένεται να ενταθεί, μετά την έκδοση της πολυαναμενόμενης κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει και τις πιστώσεις προς τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Η απόφαση αποσαφηνίζει μερικά ζητήματα που χρήζουν υπενθύμισης και επισήμανσης:
■ Οι 555.000 δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν δικαιούνται πρόσθετη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο και θα λάβουν την ίδια με τους υπόλοιπους, δηλαδή 9 ευρώ. Τον Οκτώβριο, οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα λάβουν 6 ευρώ παραπάνω από τα 18,6 ευρώ των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης.
■ Από τα 7.600.000 των παροχών Χαμηλής Τάσης, την επιδότηση των 9 ευρώ και 18,6 δικαιούνται μόνον όσοι βρίσκονται σε «κυμαινόμενα» τιμολόγια, δηλαδή εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής χονδρικής τιμής.
■ Η επιδότηση για τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 6 ευρώ το μήνα.
■ Η επιδότηση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα είναι 39 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μέση τιμή 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν και, όπως αναφέραμε παραπάνω, η μέση τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 ευρώ.
■ Παρά το γεγονός ότι στο ΦΕΚ της απόφασης αναφέρεται ρητά ότι «η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021», οι προβλεπόμενες πιστώσεις προς τις εταιρείες ρεύματος σταματούν στον Νοέμβριο. Οι προμηθευτές θα λάβουν, βάσει δυσνόητων μαθηματικών τύπων, χρήματα, προκειμένου να περάσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς, αλλά μέσα στον «αλγόριθμο» δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Προφανώς, θα χρειαστεί να εκδοθεί νέα απόφαση -άγνωστο πότε- και ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται πως εξετάζει μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης της χονδρικής τιμής, για να συνεχίσει τις επιδοτήσεις ανάλογα με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα δικαιώματα ρύπων.
Ολες οι ενδείξεις συντείνουν σε σενάρια διατήρησης των τιμών σε υψηλότατα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά κανείς δεν μιλά για το τι θα συμβεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι εταιρείες που παράγουν ή απλώς μεταπωλούν ρεύμα, αποφεύγουν με κάθε τρόπο να δώσουν στοιχεία για το πόσο έχουν αυξηθεί ώς τώρα τα τιμολόγιά τους και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Στα ύψη και με εμφανείς προθέσεις κερδοσκοπίας κινούνται οι χονδρικές τιμές σε όλη την Ευρώπη, καθώς ακόμη και σε κράτη με μεγάλη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, όπως η Γαλλία, η τιμή αγγίζει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
efsyn.gr