Από πού κι ως πού ΠΥΡΓΟΣ Ηλείας
Στην αρχαιότητα υπήρχε ο οικισμός των Λετρίνων που είχε ιδρύσει ο Λετρέας, ονομασία που κράτησε ο Δήμος Πύργου μέχρι το 1976.
Ο Πύργος είναι μια καινούργια πόλη, ο Πουκεβίλ την αναφέρει το 1815 ως ευρισκόμενη σε εξέχουσα θέση που κατοικούταν κυρίως από τεχνίτες και έμπορους.
Οι κάτοικοί του μετακόμισαν από τα παράλια από τον φόβο των πειρατών και απλώθηκαν γύρω από τον λόφο του Επαρχείου μιας και εκεί βρισκόταν ένας ισχυρός και ψηλός πύργος απ’ όπου επόπτευαν τα χωράφια και τα ζωντανά τους.
Πως βρέθηκε όμως αυτός ο πύργος εκεί;
Για όλα φταίει ένα πηγάδι!
Τόσο που ίσως πιο σωστή ονομασία της πόλης θα ήταν Πηγάδι αντί για Πύργος!
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Το 1512 στην περιοχή ένας χωρικός που τον έλεγαν Γεώργιο Τσοροτά ή Τσερνοτά, μάλλον Έλληνας χριστιανός με αρβανίτικη ή σλάβικη καταγωγή, ψάχνοντας για νερό άνοιξε ένα πηγάδι στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Και στο πηγάδι, αντί για νερό βρήκε ολόκληρο θησαυρό από αρχαία χρυσά κειμήλια και νομίσματα!
Ο αγαθοβιόλης χωριάτης μας τα πήρε και τα πήγε στον άνθρωπο που πίστευε ότι θα εκτιμούσε πιο πολύ αυτά τα αρχαία κειμήλια, στον #Σουλτάνο Σελίμ Α’.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί τώρα να αναθεματίζουμε τον μπάρμπα Γιώργο που ξεπούλησε έναν αμύθητο αρχαιοελληνικό θησαυρό όμως για κείνον έκανε το καλύτερο που γινόταν μιας και ήταν αδύνατο να τον αξιοποιήσει μόνος του.
Ο Σουλτάνος όντως εκτίμησε τον θησαυρό, για άλλο λόγο βέβαια, κι αφού οργάνωσε μια ολόκληρη εκστρατεία κατά της Αιγύπτου, διόρισε τον μπάρμπα Γιώργη, Μπέη της περιοχής, τον Τσερνοτάμπεη με τ’ όνομα, δίνοντάς του όλα τα εδάφη από τον #Αλφειό μέχρι τα παράλια!
Φανταστείτε τι κελεπούρι βρήκε!
Κι αφού λεφτά υπήρχαν, ο Τσερνοτάς έχτισε και τον δικό του πύργο ψηλά να αράζει να χαζεύει τη θάλασσα.
Κι ενώ σήμερα ο πύργος που βάφτισε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει, στο πηγάδι του Τσερνοτά όλο και κάποιοι διπλοκοιτάζουν, μήπως και λαμπυρίσει κανένα νόμισμα.
Ο λαός πάντως λέει:
Όποιος φάει ψάρι της Μουριάς
και πιει νερό του Τσερνοτά
τον Πύργο δεν τον λησμονά.
Πηγή: vivliothiki-pirgou.gr
visit-olympia.gr