Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι στις 28 Μαΐου θα προβούν σε αναγν΄ώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς – όπως υποστηρίζουν – η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Οργισμένη είναι η αντίδραση του Ισραήλ, που προχώρησε σε ανάκληση Ισραηλινών πρεσβευτών.
Πρώτη την πόρτα στην Παλαιστίνη άνοιξε η Νορβηγία. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιόνας Γκαρ Στέρε, «η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου. (…) Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση».
Στον χορό μπήκαν λίγα λεπτά αργότερα η Ισπανία και η Ιρλανδία. «Η Ισπανία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια και να βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια», δήλωσε ο Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αθώα παιδιά – και η κατάσταση έχει φθάσει σε σημείο που οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Νετανιάχου δεν έχει «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη», προσθέτοντας ότι προκαλεί τόσο πολύ πόνο και καταστροφή στη Γάζα και την υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.
«Οι χώρες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, που βασίζεται σε κανόνες, είναι υποχρεωμένες να δράσουν -στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη- χωρίς δύο μέτρα και σταθμά», δήλωσε.
«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».
«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
«Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες», σημείωσε.
Πρώτη η Νορβηγία
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.
Επίσης, όπως είπε, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.
Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.
Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, τόνισε.
Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν «ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει», αντέδρασε ο Κατς.
«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή εβραίων μετά το Σόαχ, αφού διέπραξε τα πιο φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος», κατήγγειλε.
Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους «στρεβλή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και ότι «πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οργή από ισραηλινό ΥΠΕΞ
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στο X βίντεο με το οποίο απευθείνεται στο Δουβλίνο και προειδοποιεί πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
dikaiologitika.gr