Φόρο ύψους 40% για τα υπερκέρδη των τραπεζών για τα έτη 2022 και 2023, εάν αυτά υπερβούν το 3% της διαφοράς με τα κέρδη του 2021, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η ιταλική Κυβέρνηση.
Πρόκειται περί έκπληξης η οποία μπήκε «σφήνα» μέσα σε ένα σχετικά μεγάλο καλοκαιρινό πακέτο μέτρων ονόματι Omnibus, το οποίο συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων προς τα εγχώρια νησιά, την αύξηση των αδειών ταξί στις περιφερειακές πρωτεύουσες, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της εισβολής του γαλάζιου καβουριού, το οποίο απειλεί το δέλτα του ποταμού Πάδου.
Ο Υφυπ. Σαλβίνι – ο οποίος είναι και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Ιταλίας – τόνισε πως «το κόστος του χρήματος τους τελευταίους μήνες έχει πράγματι διπλασιαστεί, αλλά δεν υπήρξε μια εξίσου επιμελής, γρήγορη και σημαντική αύξηση των επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις των καταναλωτών».
Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «έναν κανόνα κοινωνικής δικαιοσύνης» και εξήγησε πως «όλα τα έσοδα θα διατεθούν στη βοήθεια για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και στις φοροελαφρύνσεις», ενώ σημείωσε πως «δεν μιλάμε για μερικές χούφτες εκατομμυρίων, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει (πως πρόκειται για) μερικά δισεκατομμύρια». Η Corriere della Sera, επικαλούμενη το Ίδρυμα Fiba, τονίζει πως τα υπερκέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων έφτασαν «τα 10,3 δισ. ευρώ σε έξι μήνες το 2023, έναντι 6,2 δισ. ευρώ το 2022».
Σημειώνεται πως ο εν λόγω φόρος δεν εφαρμόζεται στα κέρδη του ισολογισμού, αλλά στο περιθώριο επιτοκίου. Όπως εξηγεί η Il Sole 24 Ore, η εισφορά του 40% «θα ενεργοποιηθεί εάν το περιθώριο επιτοκίου που θα καταγραφεί το 2022 υπερβαίνει την αξία του οικονομικού έτους 2021 κατά τουλάχιστον 3%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 6% όταν συγκρίνεται το 2023 με το 2022».
Η έκπληξη για τις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να ανοίξει με καθοδική τάση (μεταξύ -1,5% και -2%) καίγοντας το πρωί της Τρίτης 8/08 περίπου 10 δις ευρώ, και με τις τράπεζες να χάνουν από το -3% έως και το -11% της αξίας των μετοχών τους. Όπως σημειώνει ο Ιταλικός Τύπος, η τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι εξίσου (ελαφρώς) πτωτική λόγω της ανακοίνωσης.
Μια άλλη έκπληξη ήταν η μυστηριώδης απουσία του Ιταλού υπ. Οικ. Τζιανκάρλο Τζορτζέτι στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Παλάτσο Κίτζι, παρόλο που η παρουσία του ιδίου είχε ανακοινωθεί επίσημα από την Ιταλική Κυβέρνηση. Μια απουσία η οποία ανοίγει σενάρια ενδοκυβερνητικής αλλά και ενδοκομματικής διαμάχης: ο Τζορτζέτι είναι μέλος της Λέγκα, του οποίου κόμματος ηγέτης είναι ο Σαλβίνι.
Τέλος, ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ένα τέτοιο βαρύγδουπο (για τα πιστωτικά ιδρύματα) μέτρο δεν εξηγείται από τον ίδιο τον υπ. Οικονομικών, μάλιστα όταν ο ίδιος είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια του question time στην Ιταλική Κάτω Βουλή στις αρχές Μαΐου αλλά και τον περασμένο Ιούνιο.
cnn.gr