Του Δημήτρη Γκάτσιου
Με την επισήμανση ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία είναι να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σήμα συνεχούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Παράλληλα, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική στρατηγική για το 2021 περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 3,9% και κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης, προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον.
“Δε θα χάσουμε χρόνο θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα. Μία ηγέτιδα χώρα στο μέλλον. Και μιλάω για την ψηφιακή Επανάσταση και την πράσινη μετάβαση… Έχουμε κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις περάσει η πανδημία, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών. Γιατί θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι… Αντιμετωπίσαμε πολύ καλά το πρώτο κύμα. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι με τα σωστά μέτρα θα μπορέσουμε να το θέσουμε υπό έλεγχο…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
– Περιμένω μία ταχύτατη ανάκαμψη, μετά το τέλος της πανδημίας γιατί η πανδημία θα τελειώσει μόλις έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας… Και τον παγκόσμιο πληθυσμό φυσικά γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.
– Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Να έχουμε ρευστότητα. Να την παράσχουμε στις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά και στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα κίνητρα, για να μπορέσει ο κόσμος να επενδύσει στην Ελλάδα. Γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει και η επιχειρηματική κοινότητα ξέρει ακριβώς τι λέω ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν και σχεδιάζουν το μέλλον…
– Σήμερα είμαι ακόμα πιο αφοσιωμένος στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που είχα θέσει πριν από την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία. Γνωρίζω ότι υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από την Ευρώπη μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και δεν έχω κανένα σκοπό να χάσω αυτήν την ευκαιρία… Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν μετά την πανδημία. Να μη διστάσουμε γιατί πραγματικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι κι αλλιώς…
– Είμαστε αφοσιωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν από την πανδημία. Καθημερινά σώσουμε ζωές όμως, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα και καθημερινά εργαζόμαστε και αυτά τα θέματα… Η Ελλάδα όντως είναι σε πολύ καλή πορεία και πρόθεσή μου είναι να διασφαλίσουμε ότι θα σταθούμε πολύ ψηλότερα από τον πήχη που έχει τεθεί. Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα και όχι απαραίτητα σε τομείς που συνδέονται με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός… Δεν είμαστε μόνο η χώρα του ήλιου και του ελληνικού καλοκαιριού. Έχουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια και η διασπορά είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται να επιστρέψουν και θα επιστρέψουν εάν έχουν τις σωστές ευκαιρίες εργασίας…
Κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση, μέχρι να έχουμε εμβόλιο
Νωρίτερα, και στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη μετά το πέρας της πανδημίας και έδωσε το γενικό πλαίσιο της άρσης των περιορισμών. “Θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί”, τόνισε και σημείωσε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η νυχτερινή διασκέδαση δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να έρθει το εμβόλιο του κορονοϊού. “Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο”, είπε.