Τελικά κατά πόσο συμφέρει κάποιο νοικοκυριό ή πολυκατοικία να θερμανθεί ξανά με πετρέλαιο; Επιλογή που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την αντικατάσταση ή μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης. Για το πολύπλοκο αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Αργυρίου, πρόεδρος των Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με τον τεχνικό, θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από έναν εξειδικευμένο εγκαταστάτη το λεβητοστάσιο για να διαπιστώσει αν το οίκημα διαθέτει λέβητα, καυστήρα και δεξαμενή πετρελαίου. «Αν τα έχουν όλα αυτά, με ένα κόστος 500 ευρώ θα κάνουν τη μετατροπή. Πολλές πολυκατοικίες έχουν βάλει λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε πετρέλαιο», εξήγησε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου.
Μιλώντας για την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, με τους επιτοίχιους λέβητες στο μπαλκόνια που αριθμούν τις 400.000 κατοικίες, ο κ. Αργυρίου δήλωσε ότι θα χρειαστεί πριν καταπιαστούν με τεχνικά ζητήματα να κάνουν συνελεύσεις στην πολυκατοικία: Θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή από όλους τους ιδιοκτήτες ή από την πλειοψηφία ανάλογα με το καταστατικό τους. Να μην έχουν ενοικιασμένα διαμερίσματα, να μην έχουν κλειστά διαμερίσματα, να μην είναι διαμερίσματα AirBnB για να έχουν βάλει επιτυχώς λέβητα. «Αν λοιπόν τα ξεπεράσουν όλα αυτά και συνεννοηθούν μεταξύ τους που δεν το βλέπω, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.
Και όπως τόνισε, «αν υπάρχει λέβητας, καυστήρας και παλιά δεξαμενή και αν οι κεντρικές στήλες έχουν νερό υπό πίεση, δηλαδή είναι κατάλληλες και δεν έχουν κοπεί και οι σωληνώσεις μέσα στα διαμερίσματα, τότε το κόστος είναι 100 ευρώ περίπου ανά σώμα για να η σύνδεση». Σε διαφορετική περίπτωση, αν η πολυκατοικία διαθέτει μόνο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο το κόστος μετατροπής φτάνει τα 7.000 ευρώ.