Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλία και δεδομένο είναι πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και γενναία οικονομική στήριξη για να ορθοποδήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά και την λάσπη και οι πληγέντες δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, αφού μετά την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού ήρθαν οι φονικές πλημμύρες. Η μάχη της καθημερινότητας μοιάζει το τελευταίο διάστημα να έχει χαθεί, ενώ είναι εμφανές πως στις πληγείσες περιοχές ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς.
Μια σειρά από κρίσιμα «γιατί» ζητούν απάντηση, καθώς ολόκληρα χωριά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν ακόμα και σε ταράτσες για να σωθούν (περιμένοντας να φτάσει βοήθεια και ενώ είχε κοπεί το νερό και το ρεύμα). «Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε συσκέψεις.
Από το κυβερνών κόμμα αναφέρονται ιδιαιτέρως στην κλιματική κρίση, ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις. Το πρόβλημα άλλωστε μπορεί να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίζονται τα όποια έκτακτα περιστατικά.
Το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση θα επιχειρηθεί ένα «restart» καθώς πριν καν συμπληρωθούν 100 ημέρες από τις εκλογές υπήρξαν διαδοχικές κρίσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το .. rotation στο υπουργικό έχουν φουντώσει ακόμα και σενάρια για έναν «χειρουργικό» ανασχηματισμό. Προς το παρόν πάντως στο Μαξίμου εστιάζουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων στις πληγείσες περιοχές και στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
«Άγνωστος Χ» το ύψος των μέτρων στήριξης
Σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι η άμεση στήριξη των πολιτών και η εκκίνηση μιας σειράς κρίσιμων έργων υποδομών. Στο κυβερνών κόμμα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ συσκέψεων για να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια και σχεδιάζεται από την αρχή το οικονομικό πλάνο των επόμενων μηνών.
Όπως υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι». Μάλιστα όπως επεσήμανε έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προκειμένου «να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη».
Τις τελευταίες ημέρες όλο το βάρος είχε δοθεί στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τις περιοχές που πλημμύρισαν. Έμφαση δίνεται και στην άμεση αποκατάσταση των δικτύων, δηλαδή ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και πρόσβαση (καθώς το πρόβλημα είναι εντονότερο στα ορεινά χωριά).
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες για να υπάρξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα αποζημιώσεις των σπιτιών και της οικοσκευής. Παράλληλα έχει ήδη κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου να βρεθούν τα σχετικά χρήματα για να καλυφθούν οι ζημιές των παραγωγών Τέλος έμφαση δίνεται και στην αποκατάσταση των υποδομών (π.χ.δρόμοι, φράγματα) αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς μεγάλων έργων στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Συνολικά 2.806 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων – 7.687 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων
Συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο τις 7 το πρωί, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-Στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.
-110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
-310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Δύσκολη κατάσταση στο Βόλο: Κίνδυνος για ασθένειες λόγω λυμάτων
Το Παλιό Λιμεναρχείο και συνολικά τα Παλιά βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, μόλις στα 100 μέτρα από το δημαρχείο του Βόλου. Είναι βυθισμένα κάτω από τόνους λάσπης σπίτια, αυλές, καταστήματα και δρόμοι.
Η λάσπη αυτή είναι μια υγειονομική βόμβα γιατί εκτός από φερτά υλικά και χώμα φέρει λάδια μηχανών, πετρέλαιο, λύματα του αποχετευτικού, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και κάθε είδους χημικές ουσίες. Ουσιαστικά τα Παλιά έχουν γίνει ο απόπατος της πόλης γιατί ότι κατέβασε ο Κραυσίδωνας από όλη την πόλη συγκεντρώθηκε και λιμνάζει στην περιοχή.
Σϋμφωνα με το gegonota.news, όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη πρώτα από όλα για τους κατοίκους της συνοικίας που για 5η μέρα βρίσκονται χωρίς νερό, σε πλημμυρισμένα-κατεστραμμένα σπίτια. Σε αυτές τις συνθήκες δεν θα αργήσουν να ξεσπάσουν σοβαρές ασθένειες.
ethnos.gr