Για τα καναπεδάκια του ρεβεγιόν και των γιορτινών μαζώξεων δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε ιδιαίτερα. Όπως αποδεικνύουν και οι συνταγές-ιδέες της Νένας Ισμυρνόγλου και του Χριστόφορου Πέσκια που ακολουθούν, με δυο-τρία ωραία υλικά και μπόλικη φαντασία γίνονται θαύματα! Το πρώτο που φροντίζουμε είναι να προμηθευτούμε τις βάσεις. Βάζουμε ό,τι μας αρέσει, όπως το αγαπημένο μας προζυμένιο ψωμί, φέτες από ψωμάκια μπριός, έτοιμα βολ ο βαν κ.ά, ή διαλέγουμε από τις παρακάτω προτάσεις:
- Λεπτές φέτες μπαγκέτας, κομμένες λοξά, φρυγανισμένες.
- Έτοιμη σφολιάτα ψημένη ανάμεσα σε δύο ταψιά, για να μη φουσκώσει, και κομμένη σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
- Φέτες γερμανικού μαύρου ψωμιού, κομμένες σε τετράγωνα.
- Αφράτα λεπτά παξιμαδάκια.
- Έτοιμα μικρά ταρτάκια, που τα βρίσκουμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και ντέλι.
Οι ποσότητες που σας δίνουμε είναι για 10 καναπεδάκια.
Με μαρμελάδα αχλάδι, μουστάρδα και προσούτο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 200 γρ. μαρμελάδα αχλάδι ή μήλο με 1 κουτ. σούπας μουστάρδα. Αλείφουμε 10 κροστίνι και απλώνουμε από 1 φέτα προσούτο.
Με βούτυρο, αυγά ρέγκας και φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλείφουμε 10 κροστίνι με βούτυρο αγελάδας (συνολικά 200 γρ.), μοιράζουμε 80 γρ. αυγά μαύρης ρέγκας, 2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Με γαλομυζήθρα και απάκι
Σε 10 φρυγανισμένα ψωμάκια ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Αλείφουμε κάθε φέτα με γαλομυζήθρα (συνολικά 200 γρ.) και από πάνω βάζουμε από 1 φέτα απάκι (συνολικά 180 γρ.), 1-2 φετούλες ραπανάκι, μερικά σπόρια ροδιού και κομματάκια δυόσμου και μαυροκούκι.
Με κατίκι, μαυροκούκι και μέλι
Σε 10 σφολιατάκα απλώνουμε από 1 κουτ. σούπας κατίκι (συνολικά 200 γρ.). Ραντίζουμε με μέλι θυμαρίσιο (συνολικά 100 γρ.) και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.Με κατσικίσιο τυρί και μούρα
Μοιράζουμε σε 10 φέτες φρυγανισμένο ψωμί 240 γρ. κατσικίσιο τυρί σκληρό, σε κυβάκια. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και μοιράζουμε 160 γρ. μούρα.
|
|
Με κυδωνόπαστο και λούζα
Απλώνουμε σε 10 κροστίνι από 1 λεπτή φέτα κυδωνόπαστο (συνολικά 180 γρ.). Από πάνω βάζουμε 1 λεπτή φέτα λούζα (συνολικά 180 γρ.) και πασπαλίζουμε με λίγο μαυροκούκι.
Με ξινόκρεμα και αυγά σολομού
Σε 10 κροστίνι μοιράζουμε 240 γρ. ξινόκρεμα, 100 γρ. αυγά σολομού, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1/2 λάιμ.
Με γιαούρτι, αγγουράκι τουρσί και καπνιστό χέλι
Αλείφουμε 10 φέτες φρυγανισμένο ψωμί με 240 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, βάζουμε από 1 αγγουράκι τουρσί σε φετάκια και από 1 φέτα καπνιστό χέλι.
Με μαρμελάδα ντομάτας και κοπανιστή
Μοιράζουμε 100 γρ. μαρμελάδα ντομάτας σε 10 κροστίνι. Τρίβουμε από πάνω λίγη φέτα ή κοπανιστή (συνολικά 200 γρ.) και λίγη ρίγανη.
Με γιαούρτι, ούζο και καπνιστή πέστροφα
Σε μπολ ανακατεύουμε 150 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό με 4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο, 30 ml χυμό λεμονιού, 15 ml ούζο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε με το μείγμα 10 κροστίνι ή γεμίζουμε 10 έτοιμα ταρτάκια και απλώνουμε από 1 λεπτή φέτα καπνιστής πέστροφας (συνολικά 180 γρ.).
|
|
Με πέστο, ντοματίνια και μοτσαρέλα
Απλώνουμε σε 10 φετούλες ψωμί, φρυγανισμένες, στρογγυλές και λεπτές, από 1 κουτ. σούπας έτοιμο ή σπιτικό πέστο βασιλικού (συνολικά 180 γρ.), 1 λεπτή φέτα βουβαλίσια μοτσαρέλα Κερκίνης (συνολικά 200 γρ.) και από 2 ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Με κατσικίσιο τυρί, μυρώνια και σαλάμι Λευκάδος
Ανακατεύουμε 100 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας μυρώνια, ψιλοκομμένα. Αλείφουμε 10 φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας ή γερμανικού ψωμιού και από πάνω απλώνουμε από 1 φετούλα σαλάμι Λευκάδος.
Με ξινόκρεμα και αυγοτάραχο
Σε 10 κροστίνι απλώνουμε 240 γρ. ξινόκρεμα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα 100 γρ. τρίμμα αυγοτάραχου. Πασπαλίζουμε με περίπου 4 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι.
Με χούμους σουσάμι και ντοματίνια
Σε 10 κροστίνι απλώνουμε 240 γρ. χούμους (έτοιμο ή σπιτικό) και από πάνω από 2 ντοματίνια κομμένα στη μέση. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι καβουρδισμένο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Με τσατνεϊ της στιγμής και νιώτικο κεφαλοτύρι
Ανακατεύουμε 200 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας με 30 ml ξίδι και λίγο πιπέρι καγιέν. Αλείφουμε με αυτό 10 κροστίνι και μοιράζουμε από πάνω φλούδες από νιώτικο κεφαλοτύρι (συνολικά 100 γρ).
Με αβοκάντο, γαλοτύρι και κολίανδρο
Αλείφουμε 10 κροστίνι με 150 γρ. γαλοτύρι, ή τυρί κρέμα, απλώνουμε από 2 λεπτές φέτες αβοκάντο, ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Με μπλε τυρί, χουρμάδες και καρύδια
Σε 10 λεπτές φέτες από πολύσπορο ψωμί γερμανικού τύπου απλώνουμε περίπου 150 γρ. μπλε τυρί της αρεσκείας μας. Από πάνω βάζουμε από 3 λεπτές φέτες χουρμά και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα.
Με λούζα και λιαστά σύκα
Πολτοποιούμε 15 ξερά σύκα Κύμης και αλείφουμε με τον πολτό 10 μικρές μπρουσκέτες. Από πάνω απλώνουμε λεπτές φέτες λούζας (180 γρ. συνολικά) και φυλλαράκια δυόσμου.
Με γαύρο μαρινάτο και ξινόμηλα
Σε 10 φρυγανισμένες φέτες ψωμί μοιράζουμε 20 φιλέτα (καλά στραγγισμένα) γαύρου μαρινάτου, 4 κουτ. γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 κουτ. σούπας ξινόμηλο σε κυβάκια.
Με καπνιστή πέστροφα και αχλάδι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε (όλα ψιλοκομμένα): 200 γρ. καπνιστή πέστροφα, 1 αχλάδι με τη φλούδα, 1/2 αβοκάντο, 40 ml χυμό λεμονιού, λίγο ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού φρέσκο κρεμμυδάκι και 50 ml ελαιόλαδο.
Τι πίνουμε με τα καναπεδάκια;
Ένα αφρώδες, ξηρό λευκό ή ροζέ κρασί θα ταιριάξει με όλα. Εναλλακτικά, ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή sherry manzanilla.
gastronomos.gr