Πέρασαν 21 μέρες από τις 29 Αυγούστου από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης τάραξε τα λιμνάζοντα -εσωκομματικά- νερά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των social media -βασικό στοιχείο της επικοινωνίας του με το κοινό του από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, κατά τα πρότυπα ξένων πολιτικών.
Όμως, το φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά και τις εσωκομματικές εκλογές, είχε φροντίσει να κάνει από νωρίς αισθητή την παρουσία του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ήταν υποψήφιος ως ομογενής στην 9η θέση στο Επικρατείας του κόμματος, έδωσε τη μάχη και στις πρώτες αλλά και στις δεύτερες εκλογές, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ηττηθεί βαριά και προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια του.
«Ταξίδεψα μαζί του στα δύσκολα», είχε πει μεταξύ άλλων σε ομιλία στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και την εκλογική μάχη που έδωσε στρατευμένος με το κόμμα της Αριστεράς.
«Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου», ήταν η φράση του Στέφανου Κασσελάκη που έγινε viral
Μίλησε ανοικτά για την προσωπική του ζωή
Έγινε -δικαίως- γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς ήταν από τους λίγους υποψήφιους βουλευτές που τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους, απαντώντας στα ομοφοβικά σχόλια υποψήφιου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης σε κοινή τηλεοπτική τους παρουσία. «Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου», ήταν η ατάκα του Στέφανου Κασσελάκη που έγινε viral, μην αφήνοντας περιθώριο αυτό να αμφισβητηθεί. Άλλωστε, με τον σύντροφό του Τάιλερ επέλεξε να μεταβεί μαζί στην τελευταία του ομιλία στην Αθήνα αλλά και στην Κουμουνδούρου, μετά τη μεγαλειώδη νίκη.
Μέχρι να φτάσουμε όμως στις 29 Αυγούστου, ο εξ’ Αμερικής προερχόμενος επιχειρηματίας είχε προχωρήσει στην πρώτη συμβολική κίνησή του, που θα έδειχνε ότι θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μετέβη στο Κιλκίς, πραγματοποίησε περιοδεία με τον βουλευτή -και μετέπειτα υποστηρικτή του- Πέτρο Παππά, μίλησε σε μουσικούς, παραγωγούς και αγρότες, συνάντησε έως και τον μητροπολίτη Γουμένισσας. Λέγεται μάλιστα ότι στο Χωρύγι Κιλκίς τα τοπικά μέλη του κόμματος, του υποσχέθηκαν ότι θα λάβει 80% στο εκλογικό τους κέντρο. Πράγμα που κατάφεραν…
Ποια ήταν όμως η συμβολική κίνησή του; Γύρισε βίντεο με φόντο τη λίμνη Δοϊράνη και επιχείρησε μέσω αυτού να αγγίξει πολιτικά τον μέσο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερασπίστηκε με σθένος τη Συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε για τον πατριωτισμό, που επιχειρήθηκε ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να αμφισβητηθεί για τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ταραχώδη περίοδο του 2019. Μία λέξη που χρησιμοποίησε και στη μετέπειτα καμπάνια του, κάνοντας λόγο για την «πατριωτική, σύγχρονη και κυβερνώσα Αριστερά» που χρειάζεται η χώρα και θέλει «να χτίσει».
Θέσεις που δίχασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε η πρώτη δημόσια ομιλία του στους τάφους των Βενιζέλων, όπου ανέφερε στους υποστηρικτές του ότι «είμαι ένα κουζουλός που άφησε την Αμερική για να γυρίσει στις ρίζες του».
Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα κατά την εικοσαήμερη καμπάνια του. Δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια πολλά ερωτήματα για την πορεία του -κάποια εκ των οποίων ακόμη παραμένουν. Ένα κείμενο που αναφερόταν με θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα άλλο που κάνει παραλληλισμό μεταξύ Τσίπρα και Τραμπ, ένα τρίτο που καταφέρεται κατά του ΠΑΣΟΚ και της στάσης του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2007.
Είμαι ένα κουζουλός που άφησε την Αμερική για να γυρίσει στις ρίζες του
Αυτά έφεραν, μαζί με την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε ο νέος πολιτικός, σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις. Στελέχη της «Ομπρέλας» τον κατηγόρησαν για «μεταπολιτική» και ότι συμπεριφέρεται ως «πολιτικός του Instagram».
Άλλα, ιστορικά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, του πρόσαψαν «έλλειψη σοβαρότητας». Έξω φυσικά από την εξίσωση των πυρών που δέχθηκε δεν έμεινε και η σχέση του με τον Παύλο Πολάκη. Ο Κρητικός πολιτικός είναι από τους μεγάλους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και η επιρροή του φάνηκε και στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Ψήφοι στα Σφακιά υπέρ Κασσελάκη: 161. Ψήφοι στα Σφακιά υπέρ Αχτσιόγλου: 2.
Στο πλαίσιο αυτό φυσικά μπαίνουν και τα εσωκομματικά κείμενα μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που καταφέρθηκαν τόσο εναντίον του, τόσο και εναντίον του υποστηρικτή του, στιχουργού Νίκου Μωραΐτη και της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο ίδιος ενάντια στον Γιάννη Δραγασάκη.
Η Μακρόνησος, το «ξεδόντιασμα» και οι βολές
Καθημερινά η καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη διεπόταν από ένα νέο συγκρουσιακό γεγονός, δείγμα ίσως και της πολιτικής που θέλει να χαράξει ο ίδιος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.
Κατάφερε μέσα σε αυτές τις 20 μέρες ο δήμος Χανίων, το ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων να καταφερθούν εναντίον του. Για την ομιλία του στους τάφους των Βενιζέλων, την κινηματογράφηση στη μαρτυρική Μακρόνησο και το… «ξεδόντιασμα» εισαγγελέων και δημοσιογράφων.
Στη Μακρόνησο κινηματογράφησε το δεύτερο -συμβολικό για αυτόν- βίντεο. Μίλησε «για την Ελλάδα που κόπηκε στα δύο» και ζήτησε αλληλεγγύη από τους συνυποψήφιούς του. Εκεί, ίσως, ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε για πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να ζητεί συγγνώμη εκ μέρους του κόμματος για την κίνηση του κ. Κασσελάκη.
Σε όλες τις βολές όμως, όπως και σε ό,τι δημοσιογραφικά έβγαινε «εναντίον» του, ο νέος πολιτικός έβρισκε τρόπο να τα… γυρίζει υπέρ του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι περισσότερο καλό στην καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη έκαναν οι βολές κατά του, παρά κακό. Κάτι που μάλλον αποδείχθηκε στην πράξη, μετά και τις χθεσινές εκλογές και την ευρεία διαφορά που πέτυχε.
Στο αύριο, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται έξι μέρες μακριά -και μια εκλογική διαδικασία- ώστε να αποτελέσει τον τέταρτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας. «Έγινε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει σύντομα η χώρα προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε χθες από την Κουμουνδούρου, πλάι στον ναύαρχο Αποστολάκη, τον Γιώργο Τσίπρα, τον Πέτρο Παππά, τη Δώρα Αυγέρη και τη Θεοδώρα Τζάκρη. Μένει πλέον να φανεί εάν αυτό πραγματοποιηθεί οριστικώς, ώστε να γίνει -πλέον- μόνιμος κάτοικος της Κουμουνδούρου.
Μια διαδικασία όμως που μόνο εύκολη δεν κρίνεται καθώς, πλέον, ρόλο θα παίξει η ουσιώδης πολιτική -όχι τόσο η επικοινωνία μέσω των social media- και ο κ. Κασσελάκης πλέον θα χρειαστεί να πει αρκετά πολιτικά πράγματα, όχι απλά να παρουσιαστεί στο κοινό…