Ρεπορτάζ Ν. Βέρρας
Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο του “Αέναον”-πρώην μουσείο που βρίσκεται μέσα στο αλσύλλιο Κατακόλου. Εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από κάθε χρήση που είχε και μαραζώνει από τον χρόνο χωρίς να νοιάζεται κανείς από τους αρμόδιους.
Δεν φτάνει που είναι παρατημένο ως κτήριο, κάποιοι τώρα το έχουνε μετατρέψει σε αποθήκη μέσα και έξω τοποθετώντας ακόμα και μια βάρκα!
Ξύλα, παλιά βαρέλια, πλαστικά, σπασμένα παγκάκια, σπασμένα μάρμαρα, σπασμένα τούβλα συνθέτουν το παζλ της εγκατάλειψης.
Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζει τέτοια κατάσταση ένα σημείο κεντρικό στο Κατάκολο όπου από εκεί περνάνε τουρίστες και πολύς κόσμος που έρχεται επίσκεψη.
Αφού απλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν επί δεκαετίες από τις Δημοτικές και Τοπικές Αρχές όπως τα έργα στην χερσαία ζώνη, οι λαμαρίνες μπροστά από το Τελωνείο, οι απαράδεκτες τουαλέτες, το Απεντομωτήριο, το εγκαταλειμμένο-ρημαγμένο “ΑΕΝΑΟΝ”, ο μισογκρεμισμένος ιστορικός μικρός σταθμός, ο απαράδεκτος φωτισμός και τόσα άλλα, τους φταίει το ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρεί το λιμάνι σε ιδιώτη.
Το σημείο αυτό μαζί με το πρώην σταθμό του τρένου αποτελούν σημεία-ντροπής για το Κατάκολο αφού έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στον χρόνο και πολύ άσχημη εικόνα μπροστά στους περαστικούς. Είναι εστία μόλυνσης ειδικά με τόσα αντικείμενα που έχουν τοποθετήσει κάποιοι εκεί κάνοντάς τα αποθήκες-χωματερές.
Δίπλα από αυτά τα σημεία είναι η παιδική χαρά του χωριού και υπάρχει σε συνέχεια το υπέροχο άλσος με τα ευκάλυπτα, θα μπορούσε όλο αυτό το μέρος να είχε γίνει μια όαση για μικρούς και μεγάλους αλλά κάποιοι επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα και να δυσφημείται συνεχώς με τέτοιες εικόνες το επίνειο του Πύργου.
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως αλλάζοντας τα κακώς κείμενα, μόνο τότε, ο τόπος προχωρά μπροστά.
Το κτήριο του “Αέναον”-πρώην μουσείο θα πρέπει να εξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iliaoikonomia.gr βέβαια το κτήριο δεν διαθέτει οικοδομική άδεια αφού πρόκειται για κτίσμα πριν την δεκαετία του 1980 και δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς τόσα χρόνια είτε να το νομιμοποιήσει και να βρει κάποια χρήση γι αυτό είτε να το κατεδαφίσει αξιοποιώντας αλλιώς τον χώρο. Με το να μην κάνει κανείς τίποτα και να τα παρατάνε όλα δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη ούτε καλυτέρευση για το τόπο.