Τα γεωτρύπανα για τους υδρογονάνθρακες επιστρέφουν δυναμικά και μαζικά. Ο χορός των εξορύξεων για την ανακάλυψη κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες έχει ξεκινήσει, όπως πιστοποιεί και ο δείκτης Clarksons Offshore Index που μετρά τις υπεράκτιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και στο παιχνίδι των ερευνών για τον εντοπισμό ποσοτήτων φυσικού αερίου έχει μπει για τα καλά και η Ελλάδα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αμερικανικό slogan του 2008 «Drill, Baby, Drill», που ξανακούστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ (με δεδομένη την υποστήριξη Τραμπ στους υδρογονάνθρακες) αναβιώνει…
Οι υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος
Ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, μόλις την περασμένη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου, έδωσε ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των εταιρειών που έχουν μισθώσει τις υπεράκτιες παραχωρήσεις στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος.
Ταυτόχρονα και η Helleniq Energy που είναι η μοναδική παραχωρησιούχος στα blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις συγκεκριμένες περιοχές και αναμένεται επίσης να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις μέσα στα επόμενδα δύο τρίμηνα.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η Ελλάδα κατέχει σημαντικά κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο). Ικανά ακόμη και για εξαγωγές προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Ευρώπης.
Στην ετήσια έκθεση της η ΕΔΕΥΕΠ κάνει λόγο για πιθανά αποθέματα 24 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή 680 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
ot.gr