Ιστορική βουτιά 20ετίας σημείωσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο σε μία φάση που οι χώρες της ΕΕ συνθλίβονται κάτω από το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, των απογειωμένων τιμών της ενέργειας, καθώς και των σοβαρών ελλείψεων σε ρωσικό φυσικό αέριο, με την εικόνα των επόμενων μηνών να φαίνεται εξαιρετικά δυσοίωνη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, με σπασμένα φρένα κινείται ο πληθωρισμός τόσο στις χώρες μέλη της ΕΕ όσο και συνολικά στην Ένωση.
Μία άκρως αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κορυφαίο ρεκόρ, έχοντας διπλασιαστεί σε μόλις ένα μήνα και είναι 14 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη βδομάδα σήμερα, μετά την εκ νέου άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους για το ξέσπασμα μίας μεγάλης ύφεσης και ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων να σημειώσουν αύξηση.
Στο μεταξύ, αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Citi προειδοποίησαν χθες ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να φτάσει το 18% εάν δεν συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας. Το ποσοστό αυτό θα ξεφύγει κατά εννέα φορές περισσότερο από τον ετήσιο στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έφτασε σε τέτοιο επίπεδο ήταν το 1976.
Οι εκτιμήσεις στον τομέα της ευρωπαϊκής και της βρετανικής μεταποίησης που θα αναμένεται να αναδείξουν τη ζημιά που έχει προκληθεί στην παραγωγή, με τη Γερμανία να φαίνεται στην πιο δεινή θέση.
Ένας αναλυτής είπε ότι η «τρομακτική ενεργειακή κατάσταση» υποδηλώνει ότι η κορύφωση του πληθωρισμού δεν έχει σημειωθεί ακόμη, ενώ τα περιθώρια για την άνοδό του παραμένουν σημαντικά, το ίδιο και η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα εάν δεν υπάρξει θαρραλέα παρέμβαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είναι πολύ πιθανό να δούμε το αμερικανικό δολάριο σε υψηλά επίπεδα σχεδόν πολλών δεκαετιών έναντι του ευρώ και της (βρετανικής) λίρας που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Τάπας Στρίκλαντ, οικονομικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει βυθιστεί στο 0,9937 έναντι του δολαρίου, που οφείλεται αφενός στη μεγάλη ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει στην Ευρώπη και αφετέρου στην επιθετική δημοσιονομική παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά του πληθωρισμού.
Μία ακόμη αρνητική εξέλιξη είναι το ανακοινωμένο κλείσιμο του Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης του αγωγού το τριήμερο 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου, που βρίσκεται ολοένα σε έλλειψη, στην Ευρώπη.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που παλεύει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, βρίσκεται στον Καναδά αυτή τη βδομάδα με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια καθαρού υδρογόνου στη Γερμανία στο μέλλον. Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε.
Από την άλλη, η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, έχει δει το φιορίνι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ έναντι του δολαρίου, στα 411 φιορίνια ανά δολάριο.
Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ότι το ευρώ διολισθαίνει περαιτέρω καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
https://www.efsyn.gr/