Στη δίνη του πολέμου βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών προς τη Δαμασκό, που έφτασαν στα 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη καταλήφθηκαν οι πόλεις Χαλέπι, Χάμα και Νταράα, ενώ αργά το μεσημέρι, οι δυνάμεις των ανταρτών εισέβαλλαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χομς.
Οι Σύροι αντάρτες μπήκαν από τα βόρεια και τα ανατολικά στα προάστια της πόλης Χομς, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ένας κάτοικος, καθώς και πηγές του στρατού και των ανταρτών.
Οι πηγές είπαν ότι οι αντάρτες διαπέρασαν την άμυνα του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές. Αν καταφέρουν να την καταλάβουν, θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής στη μάχη κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αν πέσει η Χομς, η Δαμασκός θα αποκοπεί από την ακτή, κόβοντας ουσιαστικά στα δύο ό,τι έχει απομείνει από την εξουσία του καθεστώτος», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αδυνατεί να σταματήσει την επέλαση των ανταρτών και αναγκάζεται να υποχωρήσει.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Δαμασκό: Στα χέρια των ανταρτών προάστια της πόλης
Προελαύνουν οι Τζιχαντιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν περικυκλώσει τη Δαμασκό και έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ένα προάστιο της πρωτεύουσας μετά το άλλο. Ο Rami Abdurrahman, ο οποίος ηγείται του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, είπε στο CBS ότι οι αντάρτες δραστηριοποιούνται τώρα σε τρία προάστια της Δαμασκού, τα Maadamiyah, Jaramana και Daraya.
O Χασάν Αμπντούλ-Γκάνι, ανάρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν το «τελικό στάδιο» της επίθεσής τους περικυκλώνοντας τη Δαμασκό, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες κατευθύνονταν από τη νότια Συρία προς τη Δαμασκό.
«Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι της Χομς και της Δαμασκού και η ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος είναι κοντά», έγραψε ο Τζολάνι ο οποίος δεσμεύτηκε επίσης ότι όποιος Σύρος στρατιώτης παραδόθηκε στους αντάρτες ή δεν συμμετείχε στις μάχες θα είναι ασφαλής.
Στο μεταξύ, ο διοικητής των Σύρων ανταρτών, Χασάν Αμπντούλ Γάνι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν ένα στρατόπεδο και μια σειρά από χωριά γύρω από την πόλη Χομς.
Την ίδια ώρα, η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που θεωρείται πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, δήλωσε ότι έχει καθήκον να προστατεύσει τα γραφεία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ στη Συρία.
Δεν θα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα
Η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που θεωρείται πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τα οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι συριακές αρχές, “σε καμία περίπτωση”.
Νωρίτερα το μεσημέρι, o Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του OSDH, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντάρτες μαχητές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ. Παράλληλα ο διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε ότι απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.
Στην άλλη άκρη της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, δεκάδες Σύροι στρατιώτες πέρασαν τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ και εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος, σε συνεννόηση με τον ιρακινό στρατό, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στη Συρία
Ο χάρτης που ακολουθεί, τον οποίο δημοσίευσε η γαλλική Le Monde, απεικονίζει τη διαμορφωθείσα σημερινή κατάσταση στη Συρία μετά την προέλαση των Τζιχαντιστών – ανταρτών.
Με έντονο πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές των ανταρτών –Τζιχαντιστών.
Με ροζ χρώμα είναι οι περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ που αποτελούν το 10% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Με ανοιχτό κίτρινο χρώμα είναι οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας.
Στον βορρά και με ανοιχτό μωβ χρώμα είναι η ζώνη που ελέγχει η Τουρκία.
Οι περιοχές με γκρι χρώμα στα ανατολικά της χώρας ελέγχονται από τον ISIS.
Η κατάσταση αυτή που καταγράφεται στον χάρτη απεικονίζει την πραγματικότητα στη Συρία όπως έχει διαμορφωθεί το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.
Ο στρατός ενισχύει την ανάπτυξή του γύρω από τη Δαμασκό
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι ενισχύει τις γραμμές άμυνας του γύρω από τη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς ο πανικός έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα μετά τις δηλώσεις των ανταρτών που λένε ότι πλησιάζουν.
«Οι μονάδες μας ενισχύουν τις γραμμές τους στην ύπαιθρο της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής διοίκησης του στρατού σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Δήλωσε επίσης ότι ο στρατός ξεκινά επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στις “αγροτικές περιοχές της Χάμα και της Χομς και στα βόρεια της υπαίθρου της Ντερά”, πόλης στη νότια Συρία.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει έναν “πολύ γερό” κλοιό γύρω από τη Δαμασκό, καθώς μαχητές αντάρτες είπαν ότι έχουν αρχίσει να περικυκλώνουν την πρωτεύουσα.
«Υπάρχει ένας πολύ γερός κλοιός ασφαλείας και στρατιωτικός κλοιός στα απομακρυσμένα προάστια της Δαμασκού και της υπαίθρου της και κανείς δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτή τη γραμμή άμυνας που εμείς, οι ένοπλες δυνάμεις, χτίζουμε αυτή την ώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ- Ραχμούν στην κρατική τηλεόραση.
Η οικογένεια του Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη Wall Street Journal, η οικογένεια του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Συρία και έχει καταφύγει ήδη στη Ρωσία. Επισημαίνεται πως η σύζυγος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι Βρετανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανώτατα στελέχη του καθεστώτος έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό, ή εν πάσει περιπτώσει έχουν εγκαταλείψει τη Δαμασκό.
SANA: Ο Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό
Η συριακή προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό. Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.
Διαδηλωτές γκρέμισαν αγάλματα του Χαφέζ αλ Άσαντ στα προάστια της Δαμασκού
Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, στην κεντρική πλατεία του προαστίου Τζερμάνα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές στο πρακτορείο Reuters.
Χθες Παρασκευή (6/12) είχαν γκρεμίσει ένα ακόμη ανδριάντα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ ο οποίος ήταν πρόεδρος της Συρίας από το 1971 έως το θάνατό του το 2000, έξω από την Δαμασκό.
Στο ακόλουθο βίντεο εικονίζονται να σέρνουν το κεφάλι του ανδριάντα με ένα ημιφορτηγό.
Το προάστιο αυτό κατοικείται κυρίως από Δρούζους. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατευθύνθηκαν προς κυβερνητικά κτήρια σε μια περιοχή της πρωτεύουσας όπου έχουν την έδρα τους πολλά παραρτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Δρούζοι κατέλαβαν βάσεις στη Σουέιντα
Δρούζοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν τις περισσότερες βάσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Σουέιντα, που συνορεύει με την Ιορδανία, αφήνοντας μόνο μία μεγάλη βάση, στα βόρεια της πόλης Σουέιντα, ανέφεραν πηγές των ανταρτών στο πρακτορείο Reuters.
Η αεροπορική βάση Χαλχάλα, στα βόρεια της πόλης, παραμένει υπό τον έλεγχο του στρατού και οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται Στο αρχηγείο της μονάδας των ειδικών δυνάμεων, που εδρεύει στην πόλη Σουέιντα, πολλοί λιποτάκτησαν μαζικά, σύμφωνα με τους αντάρτες.
Εκατοντάδες στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε κοινοτικά κέντρα των Δρούζων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Καταρρέουν οι κυβερνητικές δυνάμεις
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.
«Απομονωμένος» από συμμάχους ο Άσαντ
Αραβικές χώρες συμβούλεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα και να κυβερνήσει από την εξορία, ενώ συνάντηση για το θέμα θα έχουν σήμερα στο Κατάρ οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.
Ο Σύρος ηγέτης φαίνεται πάντως να είναι σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Η Ρωσία είναι απασχολημένη με τον πόλεμό της στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ, η οποία κάποια στιγμή έστειλε χιλιάδες μαχητές της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ, έχει αποδυναμωθεί από μια σύγκρουση με το Ισραήλ που διαρκεί ένα χρόνο. Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει δει τους πληρεξουσίους του σε όλη την περιοχή να υποβαθμίζονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Επιπλέον, τα συριακά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί από 13 χρόνια πολέμου και οικονομικών κρίσεων, με ελάχιστη θέληση να πολεμήσουν.
Η Τουρκία, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών. «Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.
«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να καθοριστεί εάν η επίθεση των ανταρτών αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς Άσαντ ή εάν το καθεστώς θα καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια του και να απωθήσει τα πρόσφατα κέρδη των ανταρτών», δήλωσε στην Jerusalem Post η Μόνα Γιακούμπιαν, αναλύτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτειακό Ινστιτούτο για την Ειρήνη.
«Ενώ είναι αποδυναμωμένοι και αποσυντονισμένοι, οι σύμμαχοι του Άσαντ είναι απίθανο να υποκύψουν απλώς στην επίθεση των ανταρτών», έγραψε σε μια ανάλυση.
Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι ο πρόεδρος της Συρίας είχε σχεδόν «ξεφύγει από το τέλμα». Όμως πρακτικά ποτέ δεν κέρδισε πραγματικά τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο και μεγάλα τμήματα της χώρας εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός του ελέγχου του.
Αλλά μετά από 13 χρόνια συγκρούσεων, φάνηκε ότι τα χειρότερα είχαν περάσει και ότι ο κόσμος ήταν έτοιμος να ξεχάσει. Ο Άσαντ, που κάποτε θεωρούνταν περιφερειακός παρίας, είδε τις αραβικές χώρες να τον ξανακάνουν αγαπητό, να ανανεώνουν τους δεσμούς τους και να αποκαθιστούν τη Συρία ως μέλος του Αραβικού Συνδέσμου. Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία αποφάσισε επίσης να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Αμερικανούς πολίτες – «Εγκαταλείψτε αμέσως τη Συρία»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε έκκληση, την Παρασκευή (6/12), στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, όπου οι αντάρτες των οποίων ηγούνται εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν καταλάβει αρκετές πόλεις στρατηγικής σημασίας συνεχίζοντας την εντυπωσιακή προέλασή τους.
«Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Συρία, όσο υπάρχει ακόμα διαθέσιμη η επιλογή εμπορικών πτήσεων» αναφέρει το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρμεντ που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανάλυση της «Jerusalem Post»
«Στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, οι ομάδες βοήθειας και οι διεθνείς οργανώσεις στη Συρία άρχισαν να στρέφονται προς την κατεύθυνση να ξοδεύουν περισσότερο για την ανάκαμψη της χώρας, παρά για βοήθεια έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας μια σχετική ποιότητα ζωής για τους Σύρους και αποκαθιστώντας τις βασικές υπηρεσίες», γράφει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post.
Kαι συνεχίζει: «Αλλά η ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στις 27 Νοεμβρίου αναζωπύρωσε τον πόλεμο και αιφνιδίασε τους πάντες με την έκταση και την ταχύτητά της. Άφησε επίσης τους γείτονες της Συρίας ανήσυχους και επιφυλακτικούς ότι η βία και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να διαχυθούν πέρα από τα σύνορα.
Σε ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα η Jerusalem Post αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
Η ξαφνική αναζωπύρωση του συριακού εμφυλίου πολέμου έχει κάνει πολλούς Ισραηλινούς να κοιτάζουν προς τα βορειοανατολικά και να κάνουν την ακόλουθη ερώτηση: «Ο εχθρός του εχθρού μου πολεμά τον εχθρό μου, άρα με ποιον είμαι;»
Ή, με άλλα λόγια, ποιον θα ήθελε λιγότερο να δει το Ισραήλ στα σύνορά του με τη Συρία: Σιίτες τζιχαντιστές εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από το Ιράν ή Σουνίτες τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία;
Εφόσον η απάντηση δεν είναι καμία από τις δύο, η προσέγγιση του Ισραήλ στις εξελίξεις στη Συρία θα είναι να μείνει μακριά από τη διαμάχη, όσο δεν απειλούνται άμεσα ή άμεσα τα συμφέροντά του για την ασφάλεια».
Και η εφημερίδα επισημαίνει με νόημα: «Όπως είπε κάποτε ο Yitzhak Shamir κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ της δεκαετίας του 1980 – όταν δύο από τους πιο σκληρούς εχθρούς του εβραϊκού κράτους αποδυνάμωναν ο ένας τον άλλο – το Ισραήλ μπορεί να «ευχηθεί και στις δύο πλευρές επιτυχία».
Η «ανάγνωση» των γεγονότων από τον «Guardian»
«Μέχρι στιγμής -γράφει ο Guardian- η προέλαση των ανταρτών στη Συρία φαίνεται ασταμάτητη. Την Παρασκευή, οι στήλες των φορτηγών και των μοτοσικλετών της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και των συμμάχων της αναφέρθηκε ότι έφτασαν στα περίχωρα της πόλης Χομς, μόλις 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.
Η εξαιρετικά ταχεία προέλαση που έκανε ο συνασπισμός των ανταρτικών ομάδων έχει καταπλήξει όχι μόνο τους παρατηρητές και τις περιφερειακές δυνάμεις αλλά και, όπως φαίνεται, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ . Το HTS σάρωσε πρώτα από το βορειοδυτικό προπύργιο του στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στη συνέχεια στη Χάμα, μια άλλη μεγάλη πόλη 80 μίλια νοτιότερα κάτω από τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ5.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ έχουν επιδείξει αμελητέα αντίσταση. Ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε υπηρεσία, με προβλέψιμα αποτελέσματα. Λίγο πριν φτάσουν οι αντάρτες έξω από τη Χάμα, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας χαρακτήρισε τις αμυντικές της γραμμές «απόρθητες». Ο συριακός στρατός είπε τότε ότι αποσύρθηκε «για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων».
Λίγοι ξεγελιούνται από τέτοιους ισχυρισμούς, ιδιαίτερα από ένα καθεστώς που ευθύνεται για τεράστιες απώλειες άμαχου πληθυσμού στη διάρκεια 13 ετών εμφύλιων συγκρούσεων. Οι αναλυτές περιγράφουν τον στρατό του Άσαντ ως «κούφιο» από το κακό ηθικό, τις αυτοπτώσεις και τη διαφθορά. Η άτακτη υποχώρησή του άφησε σειρές τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τανκς, ακόμη και εξελιγμένους εκτοξευτές πυραύλων και πολεμικά αεροσκάφη που προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία στα χέρια των ανταρτών.
«Το ερώτημα είναι αν μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια ορμή (οι αντάρτες) και να πάνε στη Δαμασκό. Μοιάζει να διαθέτουν ένα υπόβαθρο κοινωνικής υποστήριξης και αυτό αποκαλύπτει την εύθραυστη φύση του καθεστώτος», δήλωσε ο Sanam Vakil , διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House του Λονδίνου.
Το HTS, ένα πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει κάνει προσπάθειες να αμβλύνει την σεχταριστική εικόνα και, πιθανώς, την ιδεολογία του. Ο HA Hellyer, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Royal United Services, είπε ότι η προσεκτική διαχείριση των σχέσεων με διαφορετικές κοινότητες ήταν ένας λόγος που εξηγεί τις επιτυχίες της τελευταίας εβδομάδας, δείχνοντας ως παράδειγμα την είσοδο των ανταρτών στα σιιτικά χωριά των Ισμαηλίων κατόπιν διαπραγματεύσεων.
«Αν μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το είδος προσέγγισης με τις κοινότητες των Αλαουιτών, τότε όλα έχουν τελειώσει», είπε ο Χέλιερ, αναφερόμενος στην ετερόδοξη σιιτική μειονότητα της οποίας είναι μέλος ο Άσαντ και από την οποία αντλεί μεγάλο μέρος της πιο πιστής υποστήριξής του.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία στενού συντονισμού μεταξύ των ανταρτών – ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός έστειλε μια αυτοκινητοπομπή για να υποστηρίξει το HTS όταν χρειαζόταν ενισχύσεις – κάτι που μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες για την ενότητα των ανταρτών.
Η επαρχία Χομς είναι η μεγαλύτερη σε έκταση της Συρίας και συνορεύει με τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η πόλη Χομς, τμήματα της οποίας ελέγχονταν από αντάρτες μέχρι την αιματηρή πολιορκία το 2014, αποτελεί πύλη προς τη Δαμασκό, καθώς και τις παράκτιες επαρχίες της Συρίας, Λατάκια και Ταρτούς, προπύργια των πιστών του καθεστώτος.
Αλλά όποιος ελπίζει σε ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μπορεί να απογοητευτεί. Οι αντάρτες μπορεί να μην είχαν καν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν το Χαλέπι τόσο γρήγορα, όταν ξεκίνησαν την επίθεσή τους την περασμένη εβδομάδα και έχουν διανύσει αρκετό δρόμο πολύ γρήγορα. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα βαριά όπλα ή άλλο εξοπλισμό που έχουν καταλάβει και η επιτυχία θα μπορούσε να αποκαλύψει τον βαθύ διχασμό μεταξύ των διαφόρων φατριών.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του καθεστώτος ενδέχεται να συσπειρωθούν καθώς το αρχικό σοκ υποχωρεί. Ο Άσαντ αποσύρει ήδη δυνάμεις από την ανατολική Συρία για να ενισχύσει εκείνες γύρω από τη Δαμασκό, παραχωρώντας βασικές πόλεις όπως η Ντέιρ εζ-Ζορ σε φατρίες της κουρδικής αντιπολίτευσης.
«Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι κάνουν το Ιράν και η Ρωσία», δήλωσε ο Broderick McDonald, συνεργάτης στο King’s College του Λονδίνου.
Η Μόσχα, ένας βασικός υποστηρικτής που παρείχε μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός που ανέτρεψε το ρεύμα του εμφυλίου πολέμου προς όφελος του Άσαντ, έχει την προσοχή της στην Ουκρανία, αλλά είναι απίθανο να εγκαταλείψει την επένδυσή της στη Συρία εντελώς.
Η Τεχεράνη επίσης, αν και αποδυναμωμένη από τη σύγκρουση με το Ισραήλ, θα κάνει ό,τι μπορεί μετά από δεκαετίες υποστήριξης προς την οικογένεια Άσαντ.
Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, πολέμησε υπέρ του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο και μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει κάποια βοήθεια παρά τις πρόσφατες απώλειες στον πόλεμο με το Ισραήλ. Εκατοντάδες μαχητές από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στο Ιράκ πρόκειται να περάσουν στη Συρία για να πολεμήσουν τους αντάρτες».
Τι γράφουν οι «New York Times»
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ιράν, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Άσαντ, αρχίζει να απομακρύνει αξιωματούχους και προσωπικό από τη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ρωσία ενημέρωσε τη Συρία ότι οποιαδήποτε παρέμβαση για βοήθεια θα ήταν περιορισμένη, καθώς έχει «άλλες προτεραιότητες». Η Μόσχα επικεντρώνεται στο να διαφυλάξει τις βάσεις που διατηρεί στο λιμάνι του Ταρτούς και την αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκεια.
Όσον αφορά το Ιράν, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν στο γειτονικό Ιράκ και τον Λίβανο ήταν ανώτατοι διοικητές των ισχυρών δυνάμεων Quds του Ιράν, του εξωτερικού κλάδου του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, υποστηρίζουν οι NYT.
Επίσης, από τη Συρία αποχώρησαν μέλη από το διπλωματικό προσωπικό μαζί με τις οικογένειές τους. Διατάχθηκαν εκκενώσεις στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και σε βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, όπως δήλωσαν Ιρανοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι στους NYT.
Δηλώσεις από τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τον Άσαντ
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία» να κάνει διάλογο με το λαό του και να βοηθήσει στην επιστροφή των προσφύγων στη διάρκεια μια περιόδου ηρεμίας στη χώρα του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
«Ο κ. Άσαντ δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία να κάνει διάλογο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού του και δεν είδαμε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για την επιστροφή των προσφύγων ή για την εθνική συμφιλίωση», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, μιας διάσκεψης για το διεθνή πολιτικό διάλογο.
Το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε τους αντάρτες κατά την εξέγερση του 2011 που συνετρίβη από το συριακό καθεστώς, εξακολουθεί να επικρίνει έντονα τον Άσαντ, όμως ζητάει να τερματισθούν οι μάχες με διαπραγματεύσεις.
Ο Αλ-Θάνι υπογράμμισε πως ο κόσμος «εξεπλάγη» με την ταχεία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία και προειδοποίησε πως «αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί, να γίνει όλο και πιο επικίνδυνη» και να καταλήξει σε «περαιτέρω αύξηση της έντασης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία».
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τάχθηκε υπέρ μιας «πολιτικής λύσης» εκτιμώντας ότι μια διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξεκινήσει «επειγόντως».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα στην Ντόχα σε συνομιλίες για τη Συρία.
Η Ιορδανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία
Η Ιορδανία κάλεσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη γειτονική Συρία «το συντομότερο δυνατόν» αφού αντάρτες με επικεφαλής ισλαμιστές κατέλαβαν σημαντικές πόλεις στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίθεσής τους.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε «τους ιορδανούς πολίτες που κατοικούν ή βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν το συριακό έδαφος». Την προηγουμένη το Αμάν είχε κλείσει το μοναδικό σημείο διέλευσης που εξακολουθούσε να λειτουργεί μεταξύ των δύο χωρών.
Η Πολωνία καλεί τους πολίτες της στη Συρία να φύγουν αμέσως από τη χώρα
Όλοι οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στη Συρία θα πρέπει να φύγουν αμέσως λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία της Πολωνίας στη σπαρασσόμενη χώρα.
«Λόγω της ταχείας κλιμάκωσης της κατάστασης, η οποία έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο το έδαφος της Συρίας, καλούμε όλους τους Πολωνούς πολίτες που διαμένουν στη χώρα να φύγουν αμέσως», τονίζει η πολωνική πρεσβεία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.
«Κάνουμε επίσης έκκληση, κατηγορηματικά, να μην εισέλθετε στο έδαφος της Συρίας».
Ρωσία και Ιράν επιθυμούν “διάλογο” μεταξύ της κυβέρνησης και της “νόμιμης αντιπολίτευσης” στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και του Ιράν Αμπάς Αραγσί συμφώνησαν, στη συνάντηση που είχαν στην Ντόχα, ότι πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι «εχθροπραξίες» στη Συρία.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί τον διάλογο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της «νόμιμης αντιπολίτευσης», όπως την αποκάλεσε.
Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγσί είχε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των νόμιμων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης».
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μολονότι οι ίδιοι λένε ότι έχουν αλλάξει απόψεις. Είναι «απαράδεκτο να επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές ομάδες» να θέσουν υπό τον έλεγχό τους συριακά εδάφη», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε πώς αναμένει να εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία και τι θα συμβεί με τις ρωσικές βάσεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «δεν μπορεί να κάνει εικασίες».
Σχολιάζοντας γενικότερα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο εξτρεμισμός θα αναπαράγεται στην περιοχή εάν δεν δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.