Υλικά
Μερίδες: για 10 τεμάχια
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
- Στραγγίζουμε το μπριάμ και κρατάμε τη σάλτσα του σε ένα μπολ. Λιώνουμε τις πατάτες του μπριάμ σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το αυγό, το αλεύρι, τα αρωματικά (φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Χοντροκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά από το μπριάμ και τα προσθέτουμε.
- Τρίβουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη την ωμή πατάτα, την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσει, και τη ρίχνουμε μαζί με το τυρί στο μείγμα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όση από τη φρυγανιά χρειάζεται, μέχρι το μείγμα των κεφτέδων να σφίξει και να πλάθεται.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και να δέσει το μείγμα.
- Πλάθουμε μικρούς, στρογγυλούς κεφτέδες και τους πιέζουμε να γίνουν ελαφρώς πλακέ και να αποκτήσουν πάχος περίπου 1½ εκ.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με το ζουμί από το μπριάμ που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι. Σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.
gastronomos.gr