20′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το κέικ
Για το σιρόπι καφέ
Διαδικασία
Κέικ
- Για το κέικ λεμονιού με σιρόπι καφέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα περίπου 10 x 26 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός την καστανή ζάχαρη με τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα ώστε να ενσωματωθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
- Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι καφέ
- Σε ένα πολύ μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τον εσπρέσο. Μόλις πάρουν μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο με το ζεστό σιρόπι καφέ.
- Αφήνουμε το κέικ για περίπου 15 λεπτά και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα) και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη.
gastronomos.gr