45′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: 10
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ανάποδο κέικ με όλα τα εσπεριδοειδή της εποχής και θυμάρι, αρχικά κόβουμε όλα τα εσπεριδοειδή σε λεπτές στρογγυλές φέτες (ροδέλες) μαζί με τη φλούδα.
- Έπειτα, με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε κυκλικά την εξωτερική χρωματιστή φλούδα από όλες τις φέτες, αφήνοντας όμως άθικτο το λευκό μέρος της (έτσι οι φέτες θα διατηρήσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο και στο κόψιμο του κέικ).
- Εναλλακτικά, πριν κόψουμε τα φρούτα σε φέτες, αφαιρούμε το χρωματιστό μέρος της φλούδας τους με το πίλερ, το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά, το οποίο αφήνει άθικτο το λευκό μέρος, προσέχοντας να μην τα κόψουμε πολύ βαθιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος το εσωτερικό σε ένα στρογγυλό, βαθύ ταψάκι με διάμετρο 22-24 εκ., φροντίζοντας το χαρτί να εξέχει λίγα εκατοστά πάνω από τα τοιχώματα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι απλώς η ζάχαρη να λιώσει και το σιρόπι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αδειάζουμε το μισό σιρόπι στο ταψάκι και το απλώνουμε με πινέλο.
- Στρώνουμε εκεί τις φέτες των εσπεριδοειδών σε κύκλους και με τρόπο που να μισοκαλύπτει η μία την άλλη, τοποθετώντας τες μάλιστα εναλλάξ ανά είδος, για να σχηματιστεί μια πολύχρωμη βάση.
- Τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και το απλώνουμε με το πινέλο για να τις βρέξουμε όλες.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα και το θυμάρι.
- Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Το αδειάζουμε στον κάδο, εναλλάξ με το γιαούρτι, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στο ταψάκι προσεκτικά, για να μη μετακινηθούν οι φέτες των εσπεριδοειδών, και το απλώνουμε ομοιόμορφα για να τις καλύψει.
- Ψήνουμε το κέικ για 30-40 λεπτά.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί, για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Το βγάζουμε από το σκεύος, ανασηκώνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού που εξέχουν και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα, ώστε οι σιροπιασμένες φέτες των εσπεριδοειδών να βρεθούν στην επιφάνεια.
- Αφαιρούμε με προσοχή το χαρτί ψησίματος και σερβίρουμε.
- Το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες, εκτός ψυγείου.
gastronomos.gr