«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του νέου κόμματος υπό τον Στ. Κασσελάκη, όπως ο ίδιος το ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» το Σάββατο, παρουσιάζοντας, παράλληλα, την ιδρυτική διακήρυξη και τις βασικές αρχές.
«Κίνημα Δημοκρατίας είναι ένα όνομα σύμφυτο με την ταυτότητά μας. Γίναμε κίνημα από αντίσταση στην κατάλυση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Γίναμε κίνημα μέσα από μια διαδικασία πρότυπο ψηφιακής δημοκρατίας. Φιλοδοξούμε να γίνουμε η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Η ελαττωματική δημοκρατία, την οποία βιώνουμε καθημερινά, η ελαττωματική δημοκρατία για την οποία γράφει κατά κόρον ο διεθνής Τύπος και ο εγχώριος, σιωπά, βρίσκει την αρχή του τέλους της» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι « το Κίνημα Δημοκρατίας είναι κίνημα κυβερνητικό. Ξεκινάμε από σήμερα την προγραμματική προετοιμασία για την οργάνωση, την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών με τεχνογνωσία σαν να αναλαμβάναμε αύριο το πρωί τη διακυβέρνηση του τόπου. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι δικό σας κίνημα. Γεννήθηκε στον δρόμο των αποκλεισμένων, έξω από μια πόρτα. Γεννήθηκε στις καρδιές των αποφασισμένων. Πάρτε το στα χέρια σας. Φροντίστε το. Μεγαλώστε το. Κάντε το κομμάτι της ζωής σας, κάντε το καθημερινή σας δράση, κάντε το κλειδί για το αύριο, κάντε το νέο, την πίστη που χρειάζεται επιτέλους η πατρίδα μας. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η ιστορία που γράφουν οι πολλοί όταν σπάνε τον τοίχο που τους έχτισαν οι λίγοι».
Ο επικεφαλής του νέου κόμματος μίλησε για μια ιδρυτική διακήρυξη «δεσμευτική. Όποιος συντάσσεται μαζί μας να γνωρίζει ποιες αξίες έχουμε και τι όραμα για τον τόπο. Και αυτή την διακήρυξη δεν θα την καταστρατηγήσουμε ποτέ. Θα επιστρέφουμε πάντα για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Γι ‘αυτό και είναι αναλυτική ώστε κάθε πολίτης που συντάσσεται μαζί μας ως μέλος, ως φίλος, ως ψηφοφόρος, να γνωρίζει τι πιστεύουμε, ποιες αξίες έχουμε και ποιο όραμα για τον τόπο. Και αυτή τη διακήρυξη δεν θα την καταστρατηγήσει ποτέ και το κείμενο στο οποίο θα επιστρέφουμε πάντα για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Η ιδρυτική μας διακήρυξη λοιπόν είναι το νέο ξεκίνημα σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν μιλάμε για ένα φρεσκάρισμα της πολιτικής, αλλά για κάτι καινοτόμο. Την προσαρμογή των ιδεών στις νέες προκλήσεις ενός κόσμου που άλλαξε ήδη για πάντα…
Ενός κόσμου που αντιμετωπίζει τεράστια ρευστότητα και μεταβλητότητα στις διεθνείς σχέσεις, στην κατανομή του πλούτου, τις εργασιακές συνθήκες, την περιβαλλοντική ισορροπία και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Όμως το νέο γεννιέται. Δεν πέφτει από τον ουρανό. Στη δική μας σημερινή, η πολιτική γεννά. Κουβαλάμε όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό DNA αυτού του τόπου. Η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, το βενιζελικό κίνημα, η Εθνική Αντίσταση, οι αγωνιστές της φυλακής και της εξορίας, μερικοί από τους οποίους μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους εδώ.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μανώλης Γλέζος. Ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου. Το πρώτο κοινωνικό κράτος στη χώρα μας και η εθνική συμφιλίωση το 1981. Το πρώτο μαζικό αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015. Όλα αυτά αποτελούν τη δική μας συλλογική μνήμη. Σήμερα ζούμε το τέλος μιας εποχής. Πενήντα ολόκληρα χρόνια η εποχή της μεταπολίτευσης πρόσφερε στη χώρα μας πολλά. Όμως στη συνέχεια η πορεία ήταν φθίνουσα, με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία…
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «το πρώτο βήμα είναι η επιστροφή της πολιτικής στη Δημοκρατία. Και η Ελλάδα σήμερα. είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας διακυβέρνησης που έχει αποστασιοποιηθεί από δημοκρατία… Και αυτό μας κάνει να θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κόμμα που θα είναι γενναία, δημοκρατικό, που θα χτιστεί από την κοινωνική βάση και θα δώσει λόγο και δύναμη στα μέλη του, με περισσότερη διαφάνεια. Και η νέα κουλτούρα εσωκομματικής δημοκρατίας θα φέρει τον πολίτη κοντά μας. Γιατί εδώ ξέρει ότι η φωνή του μετράει…».
Αναφορικά με τη θέση του κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στην Κεντροαριστερά μιλώντας για ένα κόμμα «πιο αριστερό από αριστερά, πιο κεντρώο από κέντρο γιατί είναι συμμετοχικό έχει περισσότερη δημοκρατία. Είναι κόμμα της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Υπάρχει μια γενιά όμως που δεν καταλαβαίνει τους παραδοσιακούς όρους. Δεν καταλαβαίνει αν είναι αριστερό ή δεξιό ο μισθός που δεν φθάνει. Αυτή τη γενιά δεν την κάνουμε δώρο στην αποχή, ούτε στην ψήφο διαμαρτυρίας. Μιλάμε τη γλώσσα της, την πλησιάζουμε με τρόπο που το κατανοεί. Η υπεροψία μιας σκεπτόμενης ελίτ απέναντι σε δήθεν αδαείς ψηφοφόρους δεν έχει θέση στο δικό μας κόμμα».
Προσπάθησε να κάνει άνοιγμα και προς άλλους πολιτικούς χώρους σημειώνοντας ότι «πολίτες που δεν θα χαρακτηρίζονταν κεντροαριστεροί αλλά δεν αντέχουν το pretador τη δικαιοσύνη των Τεμπών έχουν θέση στο κόμμα μας. Μόνο ένα σύγχρονο κόμμα μπορεί να αναγεννήσει κεντροαριστερά με βάση τις πρωταρχικές της αξίας. Κοινωνικό κράτος, δημόσια παιδεία, υγεία, δίκαιη διανομή του πλούτου ισότητα, αλληλεγγύη. Αλλά και νέες αξίες που της γεννά η νέα εποχή. Φορολογική δικαιοσύνη, συμπερίληψη, κλιματική δικαιοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία, ψηφιακή δημοκρατία, προσβάσιμος πολιτισμός. Είμαστε η κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια».
“Στην Ελλάδα δείχνει να έχει σταματήσει το ρολόι της ιστορίας. Λίγοι ημέτεροι με όνομα, με καταγωγή, με τραπεζικό λογαριασμό, με μέσο, προχωρούν την ώρα που οι πολλοί μένουν στάσιμοι. Η δική μας δέσμευση: μια κοινωνία κινητικότητας στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν από το κράτος ισότιμες συνθήκες για να εξελιχθούν, να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, τους στόχους τους… Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, μια γενιά κουράστηκε να αποχαιρετά ταπεινωμένη τους φίλους και τους συμφοιτητές της, οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή. Τέρμα στην Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της. Ξεκίνημα για την Ελλάδα που φέρνει τα παιδιά της πίσω. Οι νέες και οι νέοι θα μπορούν να κερδίσουν το μέλλον στη χώρα τους. Αυτό είναι το νέο εθνικό όραμα που μπορεί να εμπνεύσει, να απελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αυτό είναι το ελληνικό όνειρο και είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής» τόνισε.
– «Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμά μας, όμως θα πρέπει να συμπεριλάβει μια λέξη συμμετοχική» ανέφερε και εξήγησε «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας ψηφιακής εποχής που απέχει έτη φωτός από τις δημοκρατίες του 20ου αιώνα. Οι πολίτες του σημερινού ψηφιακού κόσμου έχουν τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι το νέο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσει η δημοκρατία για να θέσει ξανά τον πολίτη στο επίκεντρο. Στο μεταξύ, οι αμεσοδημοκρατικές διατάξεις του Συντάγματος για λαϊκή νομοθέτηση πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Το κόμμα μας αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να στρέψει τη δημοκρατία προς την άμεση εκδοχή της. Με πλέγμα διατάξεων στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος» είπε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης.