“Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας βρίσκεται από 13/10 σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το σύνολο των 40 εργαζομένων που είτε δούλευαν είτε βρίσκονται από το 2014 σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα χρόνων, οδηγούνται στην ανεργία.
Ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχει η διοίκηση της που στήριξε τις πολιτικές των κυβερνήσεων και με συγκεκριμένες επιλογές οδήγησε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας σε αδιέξοδο, με ελλείμματα και χρέη. Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι παραπάνω εργαζόμενοι που πετάχθηκαν στον δρόμο.
Η μετατροπή της ΕΑΣ Η-Ο σε ανώνυμη αγροτική εταιρεία (εταιρική σύμπραξη) όπως προέβλεπε ο νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 4015/2011 με συνοπτικές διαδικασίες από την τότε διοίκησή της, ήταν η αρχή του εγκλήματος. Με τις ευλογίες όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που και για αυτό έχουν τη δική τους ευθύνη, άρχισε από τότε η απαξίωση, διάλυση της τεράστιας συνεταιριστικής περιουσίας που με κόπο και ιδρώτα είχαν δημιουργήσει οι αγρότες, πατεράδες και παππούδες της περιοχής.
Η διοίκηση της ΕΑΣ Η-Ο με διάφορες ενέργειες μεθόδευσε την απόφαση μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία από την γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, προχώρησε στην παράνομη απόλυση του γενικού διευθυντή της ΕΑΣ Η-Ο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εργατικού κέντρο Πύργου που είχε συνδικαλιστική προστασία, μπήκε σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τους εργαζόμενους που κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και οι οποίοι την καταγγέλλουν ότι μετέφερε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Η-Ο σε άλλη εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 20 ευρώ.
Ανάλογες εξελίξεις έχουν συμβεί και σε άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις όπου μετά την αλλαγή του νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2016 οι εργαζόμενοι στους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς μένουν τελευταίοι στη σειρά των αποζημιώσεων και προηγούνται οι δανειστές και οι τράπεζες. Η τροπολογία που κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση (άρθρο 43 του νόμου 4715/2020) δεν δίνει λύσει στις εκκαθαρίσεις μετά το 2015.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της ΕΑΣ Η-Ο και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων από περιουσιακά στοιχεία που έχουν παραμείνει στην ΕΑΣ και βγαίνουν στον πλειστηριασμό.
- Να έχουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα στην κατάταξη των οφειλετών έναντι όλων ρητά, ώστε όταν προκύπτει προϊόν εκκαθάρισης να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανακοπής από τους άλλους οφειλέτες.
- Οι εργαζόμενοι είτε κάνουν επίσχεση εργασίας, είτε όχι να απορροφηθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου ή της τοπικής διοίκησης (Δήμους, Περιφέρεια κλπ), όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις (πχ ΕΒΖ).
- Οι εργαζόμενοι να έχουν προσαυξημένη μοριοδότηση για την εμπειρία τους κάθε φορά που γίνονται προσλήψεις προσωπικού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή στους εποπτευόμενους φορείς του πιο πάνω Υπουργείου.
- Οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Η-Ο που έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, να συνταξιοδοτηθούν με το προγενέστερο καθεστώς που επέτρεπε τη συνταξιοδότηση όσων είχαν 7.500 ένσημα τα οποία αντιστοιχούν σε 25 χρόνια για τους άνδρες ηλικίας 55 ετών και για τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος