Την αναστολή της λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.
«Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση
Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως σε δύο τρόπους: την σύγχρονη τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τηλεκπαίδευση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαυδευτικούς θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη, μετά την σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η κάθε διδακτική ωρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Θα πραγματοποιείται από τις 14.00 έως 17.00 για τα δημοτικά και από τις 14.00 έως τις 16.20 για τα νηπιαγωγεία με μικρά διαλείμματα.
Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική τηλεόραση η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε πως από τις 9.00 το πρωί της Δευτέρας θα προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το μεσημεριανό – απογευματινό ωράριο προκρίθηκε για να διευκολυνθούν οι οικογένειες είτε γιατί έχουν μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν την τηλεκπαίδευση, είτε γιατί οι ίδιοι οι γονείς τηλεργάζονται και όλοι κάνουν χρήση φορητών συσκευών, αλλά και για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους.
Σχετικές οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.
Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού.
Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού
Διευκρινίσεις και οδηγίες για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού, δίνει σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται επίσης συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού του παιδιού.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:
Α. Χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης ή της δια δώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους
Με το άρθρο μόνο της υπ’ αριθμ. 17787/520/8.5.2020 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020, ως ισχύει, για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 της προαναφερόμενης από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.
Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ.: 71342/6.11.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση άρθρο 1, παρ. 1 περ. 8, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» ορίζεται ότι αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων αλλά και άλλων σχολικών μονάδων.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α’ του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α’76), ως ισχύει, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.
Σε συνέχεια και της υπ’ αριθμ. οικ. 39683/1259/1.10.2020 εγκυκλίου μας «Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών λόγω κρούσματος κορωνοϊού COVID- 19» διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Β. Συστάσεις για την περίπτωση κατ’ οίκον περιορισμού των παιδιών ενώ η μονάδα Φροντίδας ή εκπαίδευσης τους δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της
Για άλλες περιπτώσεις, διαφορετικές από αυτές που περιγράφονται στην περ. 2 της παρ. Α της παρούσης (ή που έχουν ήδη διευκρινισθεί με προηγούμενες εγκυκλίους μας), κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού απαιτείται να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., ενώ ωστόσο η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ’ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.
Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζόμενου/ης για το επίμαχο διάσημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.
Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177), για τον κατ’ οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, ως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.
Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού των παιδιών τους.
Γ. Επισημαίνεται τέλος ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου μας συμπεριλαμβανομένης και της παρούσης θα ισχύουν για όλο το διάστημα που στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.
Θα απασχοληθεί αλλού το προσωπικό
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως το ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το 50%, χωρίς να αυξάνει το ήδη υπαρκτό όριο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μάλιστα ανακοίνωσε πως το προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών θα αξιοποιηθεί σε άλλες δομές των Δήμων, όπως στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.