Είναι το Σαββατοκύριακο τελικά μια καλή ευκαιρία για να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω; Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα του ύπνου έχει αναλυθεί εκτενώς από πλήθος μελετών, μια πιο πρόσφατη από το King’s College του Λονδίνου έχει μια απάντηση που μάλλον θα απογοητεύσει όσους απολαμβάνουν τον ύπνο χωρίς μέτρο τις μέρες που δεν εργάζονται ή μπορούν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, αποκαλύπτοντας μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακύπτουν, τα ασταθή μοτίβα του ύπνου από τις καθημερινές έως τα Σαββατοκύριακα μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα βλαβερά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, 90 λεπτά επιπλέον ύπνου είναι αρκετά για να διαταράξουν το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, επηρεάζοντας μια σειρά από λειτουργίες από το ανοσοποιητικό έως το πεπτικό μας σύστημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε αυτό το μεγαλύτερο εν εξελίξει διατροφικό πρόγραμμα του είδους του, το ZOE Predict αξιολογήθηκαν 934 υγιή άτομα που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Στην έρευνα εξετάσθηκαν μια σειρά δειγμάτων – αίματος, κοπράνων και μικροβιώματος του εντέρου- καθώς και μετρήσεις γλυκόζης, συγκρίνοντας τα δείγματα όσων είχαν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου με εκείνων που διατηρούσαν ένα πιο ασταθές πρόγραμμα ξεκούρασης.
Oι περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με το κανονικό πρόγραμμα αφύπνισης τις καθημερινές, συνδέεται με κακή ποιότητα διατροφής, παχυσαρκία, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρδιαγγειακούς κινδύνους, σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα της μελέτης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι όσοι ξεκουράζονταν περισσότερες ώρες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά και να τρώνε λιγότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.