ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, ή ανάμεικτο
- 50 γρ. γρ. ρύζι Καρολίνα, ή γλασέ
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον ρεντέ
- 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1000 ml ζεστό ζωμό κρέατος, ή λαχανικών
- 30 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml ζεστό ζωμό κρέατος, ή λαχανικών
- 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα γιουβαρλάκια
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά.
- Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 45’, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 40′.
- Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να «πέσει» η θερμοκρασία τους για 15’.
Το αυγολέμονο
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και τον ζεστό ζωμό για το αυγολέμονο.
- Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά, με ψιλοκομμένο άνηθο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 4 κ.σ. ρύζι ή τραχανά και επιπλέον ζωμό, περίπου 150ml
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή ανάμεικτο