Μια εύκολη συνταγή για κολοκυθάκια ογκρατέν με λιωμένο τυρί και ρύζι για να απολαύσει όλη η οικογένεια.
Ένα λαχταριστό και χορταστικό πιάτο που είναι έτοιμο στο πι και φι, αποτελεί το ιδανικό κυρίως γεύμα για ένα φθινοπωρινό τραπέζι.
Αυτή η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για κολοκυθάκια ογκρατέν με παρμεζάνα και ρύζι θα σας ξετρελάνει! Η γεμάτη γεύση του πιάτου, το αφράτο αποτέλεσμα και τα αρώματα του θα σας κάνουν να το λατρέψετε, ενώ είναι και ένας έξυπνος τρόπος να «ξεγελάσετε» τον ουρανίσκο των παιδιών σας, καταφέρνοντας τα να φάνε κολοκύθια.
Υλικα
- ½ φλ. λευκό μακρύκοκκο ρύζι, για πιλάφι
- 1 1/2 κιλό κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα στον τρίφτη
- 1 κ.σ. μαύρο αλάτι τύπου Χαβάης
- 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο (3 κ.σ. + 2 κ.σ.)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- αλάτι Χαβάης
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. γάλα
- 2/3 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη, χωρισμένη σε 2 μέρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και αφήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους.
- Στίβουμε με τα χέρια μας τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και τα στραγγίζουμε από τα επιπλέον υγρά.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα τριμμένα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το αλεύρι, το 1/2 φλ. γάλα και 25 γρ. παρμεζάνα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, εάν χρειάζεται.
- Απλώνουμε το μίγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
- Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, αλλά να κρατάει.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το πυρίμαχο σκεύος.
- Ραντίζουμε το ογκρατέν με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα (30 γρ.)
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. και ψήνουμε το ογκρατέν, χωρίς αλουμινόχαρτο, για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
www.bovary.gr