Φρένο στις απευθείας αναθέσεις επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν στην Ελλάδα, εντάσσοντας στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον θεσμό των δημοσίων συμβάσεων.
Πρόκειται για τη μάστιγα των απευθείας αναθέσεων οι οποίες αποτελούν πληγή για την ελληνική δημόσια διοίκηση και εκτρέφει της διαφθορά, ενώ η κυβέρνηση, αντί να την περιορίσει αύξησε το σχετικό όριο προκειμένου να τις διευκολύνει.
Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο αυτό έχει επικρίνει σφοδρά το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζήτησε τον περιορισμό τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι η συγκεκριμένη διαδικασία να είναι ο κανόνας.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, το ποσοστό των απευθείας αναθέσεων ξεπέρασε το 70% επί των συμβάσεων που υπογράφηκαν την ίδια περίοδο.
Ειδικότερα, το πρώτο τετράμηνο του 2024 υπογράφηκαν συνολικά 67.804 συμβάσεις ποσού 6,25 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις ανατέθηκαν από 1.616 αναθέτουσες αρχές (κάθε φορέας υπέγραψε περισσότερες από μία συμβάσεις), ενώ τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που ανέλαβαν κάποια από τις συμβάσεις αυτές, ανήλθαν σε 22.864.
Επί των 67.804 συμβάσεων, οι 49.135 ή το 72% του συνόλου, έγιναν με τη μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι το 2023, από το σύνολο 252.799 συμβάσεων, που υπογράφηκαν, οι 184.757 ή το 73%, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση!
Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ανήλθε σε 796,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, δε, ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ενισχύθηκε από την κυβέρνηση, με την αύξηση του ορίου από 20.000 σε 30.000 ευρώ, ποσό μέχρι το οποίο μπορεί να δίδεται ένα έργο με απευθείας ανάθεση χωρίς κανέναν διαγωνισμό.
Επίσης, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένα έργο με προϋπολογισμό 70.000 ή 100.000 ευρώ, «κόβεται» σε κομμάτια έως του ποσού των 30.000 ευρώ και δίδεται με απευθείας ανάθεση, προφανώς σε ημετέρους, γνωστούς και φίλους.
Φρένο από την Κομισιόν
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Κομισιόν και πιέζει την Κυβέρνηση να σταματήσει ή να περιορίσει τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων, με μοχλό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, στα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των 3,6 δισ. ευρώ, τον προσεχή Οκτώβριο (1,3 δισ. για επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. για δάνεια), θα πρέπει να υλοποιήσει 28 προαπαιτούμενα.
Μεταξύ αυτών είναι και η βελτίωση του θεσμού των δημοσίων αναθέσεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ειδικότερα, τα δύο από τα 28 προαπαιτούμενα είναι τα ακόλουθα:
- Eκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της επιτάχυνσης της υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων, βελτίωσης του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, λήψης μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων και καταπολέμησης της διαφθοράς – νέο σύστημα ανταμοιβών.
Eπαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Tροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις.
sofokleousin.gr