Της Νίκης Ζορμπά
Τρία συνέδρια σε απόσταση λιγότερη του ενός μηνός: Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χθες, ολοκλήρωσαν τις συνεδριακές τους διαδικασίες και ρίχνονται επισήμως στην προεκλογική μάχη.
Βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, όπερ τόσο το κυβερνών κόμμα , η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ελάσσων, αναγνωρίζουν εμπράκτως, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα στηθεί η κάλπη. Τα σενάρια εξάλλου για εκλογές το Φθινόπωρο, “αναβοσβήνουν” εδώ και έξι μήνες, συντηρώντας “ζεστές” τις μηχανές των κομμάτων, αναπόφευκτα.
Εκλογολογία και συσπείρωση
Η Ν.Δ έχει ως διακύβευμα την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταθερότητα που μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνησή της μπορεί να εξασφαλίσει εν τω μέσω της πρωτόγνωρης ρευστότητας και των προκλήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πως “απαιτείται πολιτική αλλαγή” με προοδευτική κυβέρνηση για να επιστρέψει το κοινωνικό πρόσημο στις κυβερνητικές πολιτικές , με αιχμές και για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , μόλις χθες επαναβεβαίωσε στο συνέδριό του ότι το στοίχημα είναι η εφαρμογή σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου με επιστροφή του κόμματος σε υψηλά ποσοστά , διατήρηση της πολιτικής του αυτονομίας και “όχι” σε Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα.
Πρόσφατα είχε σημάνει “λήξη” του εκλογικού συναγερμού ( σε επίπεδο σεναρίων , βέβαια) μετά από επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ( σε δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και απευθυνόμενος στους υπουργούς του) ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του ’23. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, πάλι ξαναφούντωσε το “εκλογικό δράμα” κατόπιν διαρροών και δημοσιευμάτων ότι οι εκλογές θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και πρόδηλο στόχο να σταλεί το μήνυμα εν πάση περιπτώσει πως δεν έχει “καεί” το σεναριο φθινοπωρινών εκλογών και ότι ο πρωθυπουργός -καίτοι επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την κυβερνητική της θητεία- δεν έχει απορρίψει τελεσίδικα, σχετικές εισηγήσεις που δέχεται.
Στην εξίσωση η οικονομία
Από όλη αυτή την εξίσωση δεν λείπει ασφαλώς η μεταβλητή “οικονομία”. Η θερινή τουριστική περίοδος αναμένεται σαρωτική, γεγονός που σημαίνει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Αυτή είναι η μια όψη, η απολύτως θετική που αιτιολογεί την αναζήτηση “εκλογικού παραθύρου” από την κυβερνώσα παράταξη. Υπάρχει και η άλλη όψη όμως , η στρυφνή: Τα δύσκολα είναι μπροστά, δεδομένου ότι (και) ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να τελειώνει , συνεπώς ούτε τα συμπαρομαρτούντα του, αυξάνοντας και το επίπεδο των προκλήσεων.
Το πρόσφατο μήνυμα του Επιτρόπου για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούν με εθνικούς πόρους, συνεισφέρουν στην εκτίμηση περί σφικτών δημοσιονομικών περιθωρίων για μέτρα ελάφρυνσης.
Όλων τούτων δοθέντων ( και με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα οι εκλογές δεν θα είναι και τόσο “πρόωρες” εάν τελικά όντως διεξαχθούν το φθινόπωρο) , οι βουλευτές της Ν.Δ έχουν ήδη ριχτεί στην προεκλογική κούρσα. Ο Αλέξης Τσίπρας τις ζητάει σε κάθε ευκαιρία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δια του προέδρου του, διατύπωσε και αυτό πρόσφατα σχετικό αίτημα με αιχμή, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός μεν αλλά αρκετός ώστε να φρενάρουν – αναζωπυρωθούν κάμποσες φορές ακόμη εκλογικά σενάρια . Το σίγουρο είναι ότι η πόλωση φέρνει πολιτικά κέρδη , ιδίως στους δυο μεγάλους, με κυρίαρχο τη συσπείρωση.