Μια ανάσα πριν από τον κόκκινο συναγερμό για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα φαίνεται πως βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σε αυτές, σύμφωνα με την εκτίμηση της εβδομαδιαίας θετικότητας την οποία δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα ξεπερνά το 4,7%. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για την κυριαρχία της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ το OPEN έχει επικρατήσει στο 95% των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Έντονη είναι και η ανησυχία για την πίεση που ήδη έχει αρχίσει να δέχεται το ΕΣΥ, καθώς οι διασωληνωμένοι, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι αυξάνονται συνεχώς και την Τετάρτη, έφτασαν στους 332. Την ίδια ώρα, καταγράφηκε και «μαύρο» ρεκόρ θανάτων τελευταίου τριμήνου με 42 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
Με τα παραπάνω δεδομένα στο τραπέζι και με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις για τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου τα κρούσματα βγαίνουν εκτός ελέγχου, ακόμα και μεσούσης της τουριστικής περιόδου, το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τοπικών περιοριστικών μέτρων, εκτός αυτών που θα εφαρμόζονται από 13 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα, είναι ανοιχτό.
Οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς
Την εβδομάδα 16 Αυγούστου 2021 – 22 Αυγούστου 2021 (2021-W33) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.51% σε σύνολο 626.108 εργαστηριακών ελέγχων (RTPCR/Rapid-Ag) και 1.19% σε σύνολο 493.947 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.02%.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που καταγράφουν θετικότητα μεγαλύτερη του 4,7% ενώ ακόμα περισσότερες είναι αυτές στις οποίες η θετικότητα ξεπερνά το 3,5%. Συναγερμός έχει σημάνει για τη Νάξο, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (7,70%). Ακολουθούν Ικαρία (6,90Σε %) και Ηλεία (6,51%) η Άνδρος με 5,36, η Μύκονος με 4,73%.
Αναλυτικά οι περιοχές με θετικότητα άνω του 3,5 %
- ΝΑΞΟΥ 7,70%
- ΙΚΑΡΙΑΣ 6,90%
- ΗΛΕΙΑΣ 6,51%
- ΑΝΔΡΟΥ 5,36%
- ΚΑΒΑΛΑΣ 4,89%
- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4,80% (υπάρχει τοπικό lockdown)
- ΜΥΚΟΝΟΥ 4,73%
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 4,42%
- ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4,12%
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 3,97% (υπάρχει τοπικό lockdown)
- ΤΗΝΟΥ 3,91%
- ΡΟΔΟΥ 3,88%
- ΚΟΖΑΝΗΣ 3,71%
- ΑΧΑΪΑΣ 3,57%
- ΚΑΡΠΑΘΟΥ 3,50%
Φλερτάρουν με μίνι lockdown
Με δεδομένο ότι επιβλήθηκαν, και συνεχίζουν να επιβάλλονται, τοπικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογου τύπου τοπικά lockdown σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.
Σημειώνεται ότι την αρχή έκανε στα μέσα του καλοκαιριού (17 Ιουλίου) η Μύκονος, ενώ αυτή τη στιγμή τοπικοί περιορισμοί είναι σε εφαρμογή σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ το βράδυ της Τρίτης η Μεσσηνία έγινε η πρώτη ηπειρωτικής Περιφερειακή Ενότητα στην οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί.
Στο τραπέζι ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους
Εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και δεν αυξηθούν σημαντικά οι ρυθμοί εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επιβληθούν νέοι περιορισμοί.
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορονοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι επιστήμονες μελέτησαν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.
Βέβαια τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, εδώ και λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν μέτρα και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ. Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.
Βέβαια από την άλλη, οι περισσότεροι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες, θεωρούν ότι πλέον το ποσοστό εμβολιασμού έχει φθάσει σε σημείο που είναι δύσκολο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό και εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας, αφού σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα ίσα που αγγίζει το 55%.