Ο γιορτινός Δεκέμβρης αποτελεί τον νούμερο 1 πονοκέφαλο για κυβέρνηση και ειδικούς σε αυτή τη χρονική συγκυρία της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι ο μήνας με πλήθος γιορτών, οι οποίες κορυφώνονται με τα Χριστούγεννα, με το ποίμνιο που προσέρχεται για εκκλησιασμό, στην πλειονότητα του να αποτελείται από συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.
Μια ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, που κινδυνεύει σοβαρά από τυχόν διασπορά του ιού στους ναούς.
“Αγκάθι” η δυσκολία ελέγχων στις εκκλησίες
Η δυσκολία στον έλεγχο των rapid test των πιστών για την είσοδο τους στην εκκλησία, αποτελεί ένα μεγάλο “αγκάθι”.
Μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι αδυνατεί να ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Μπορεί εξαρχής η κυβέρνηση να είχε ανακοινώσει ότι στον έλεγχο των πιστών θα μετέχει και η πολιτεία, όμως τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έχουν επιφορτιστεί με δειγματοληπτικούς και μόνο ελέγχους, σε περιορισμένο αριθμό εκκλησιών.
Λόγω δε, της ιδιαιτερότητας του χώρου, έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν στο εσωτερικό, όπως γίνεται σε άλλους χώρους, κάτι που, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την συνεισφορά της εκκλησίας, “με όποιον τρόπο μπορεί”. Ακόμη και με τη βοήθεια εθελοντών, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι παραδοσιακά η εκκλησία διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς.
“Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα, κι ενώ η αρχική ΚΥΑ προ ημερών για τα μέτρα, προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα, χθες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο (300 ευρώ) θα επιβάλλεται μόνο στους πιστούς, με το επιχείρημα ότι “ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού”.
Σε 8 ημέρες κρίνεται πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα
Την ίδια ώρα κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα.
Σε 8 ημέρες από σήμερα, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους, θα κριθεί το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα.
Η αξιολόγηση από την Επιτροπή των Επιστημόνων αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για το αν απαιτείται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.
“Είναι απαραίτητο να περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών για να έχουμε μια ασφαλή εικόνα αν λειτουργούν τα μέτρα” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας σενάρια που βλέπουν το φως για νέους περιορισμούς τις επόμενες ημέρες.