Στην τύχη της φαίνεται να έχει αφεθεί η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αφού μετά τις χειμερινές καταστροφές που υπέστη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου να δρομολογήσει τα έργα αποκατάστασης όπως οφείλει και όπως είχε τάξει ότι θα κάνει μέσα από ανακοίνωσή της στον τύπο.
Το θέμα ανακινήθηκε από την παράταξη Οικολογική Δυτική Ελλάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Πάτρα στις 11 Ιουλίου. Ο σύμβουλος Κυριάκος Γαλάνης ανέπτυξε το θέμα και συγκεκριμένα ρώτησε τι ενέργειες και με τι χρονοδιάγραμμα θα σχεδιάσει η περιφέρεια ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση της αποκατάστασης.
Από ότι φάνηκε η περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λ. Δημητρογιάννης πιάστηκαν αδιάβαστοι καθώς η μόνη απάντηση που δόθηκε ήταν γενικότητες και αοριστίες. Μάλιστα είπε ότι η Περιφέρεια δεν έχει (!) την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που από το 2015 έχει συντάξει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να αποτελέσει αυτή βάση ενός έργου μόνιμης ενίσχυσης της λουρονησίδα απαραίτητης για την οπικολογική ισορροπία και την αλιευτική αξιοποίηση του Κοτυχίου, αντί των γνωστών πρακτικών ρίψης μπάζων και ογκολίθων.
Ο κ. Δημητρογιάννης φαίνεται ότι ξέχασε το δελτίο τύπου της ΠΔΕ όπου διατυμπανίζονταν η κατάληξη της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης στις 8-2-2022, την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασιλόπουλος και για την οποία η ανακοίνωση της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
《Ένα έργο που είχε «βαλτώσει» για παραπάνω από μια δεκαετία, απειλώντας την υπόσταση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, ενεργοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που επίκειται να υπογράψει με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με στόχο την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της Λιμνοθάλασσας. …Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή – το ταχύτερο δυνατό – της Προγραμματικής Σύμβασης. …Μολονότι ο Φορέας είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες (εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης, πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση, οριοθέτηση αιγιαλού, εξασφάλιση χρηματοδότησης) πριν από χρόνια, το έργο δεν προχώρησε, αφού παρά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η προκήρυξη για την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε ποτέ. Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή – το ταχύτερο δυνατό – της Προγραμματικής Σύμβασης.》
Στη συνέχεια μίλησε και για κάτι πρωτοφανές. Έκανε λόγο πως το έργο για το Κοτύχι ¨δυσκολεύουν¨ οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καθώς έφερναν αντιρρήσεις για να μην αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους με ένα ακόμη έργο! Απίστευτη απάντηση αι βλέπουμε σε όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης πως οι εκλεγμένοι όταν δεν κάνουν κάτι ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους. Προφανώς μιλάμε για νέα πολιτικά ήθη ή μιλάμε για διοικήσεις που κρύβονται πίσω απο το δάχτυλό τους.
Πάντως το θέμα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου είναι σοβαρό για την Ηλεία και χρήζει υποστήριξης καθώς μιλάμε για την βιοποικιλότητα της Ηλείας. Είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφυλιάς και του ευρύτερου Κυπαρισσιακού κόλπου. Εκεί διαβιεί άγρια ζωή σε αλλά και υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα από ντόπιους που αποφέρει οικονομικό όφελος στην περιοχή. Δυστυχώς όμως κάποιοι αφού βρίσκουν την ευκαιρία ότι αφεθεί στην τύχη της η πανέμορφή περιοχή, την μολύνουν ρίχνοντας μπάζα και ογκόλιθους.
Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επερώτησης της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
Όπως γνωρίζετε η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου στην Ηλεία είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφυλιάς, Κυπαρισσιακού. Πλέον της σημασίας του για την άγρια ζωή σε αυτόν στηρίζεται και αξιοσημείωτη αλιευτική δραστηριότητα.
Τόσο η πρώτη του λειτουργία (χώρος διαβίωσης σπάνιων και προστατευόμεων πτηνών και άλλων ειδών άγριας ζωής) όσο και η δεύτερη (αλιευτική δραστηριότητα φυσικού ιχθυοτροφείου) απειλούνται από την καταστροφή από ακραίες καιρικές συνθήκες της λουρονησίδας που το διαχωρίζει από την θάλασσα, .
Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού έχει επανηλλειμένα στο παρελθόν αντιμετωπιστεί με ρίψη μπάζων και ογκολίθων, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη, πράγμα αντίθετο με την περιβαλλοντική νομμοθεσία πο επιβάλλει μελέτη για οποιαδήποτε επέμβαση σε προστατευόμενη περιοχή.
Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης, μετά από πρόταση και αγώνες περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκάλεσε την διεξαγωγή Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η οποία είναι έτοιμη από το 2015 και εκκρεμεί η εκτέλεσή της. Επίσης ξεπέρασε και το άλλο εμπόδιο αυτό της νόμιμης οριοθέτησης του λιμνοθάλασσας, έχοντας ήδη ολοκληρώσει αυτή από το 2017 ολοκληρώσει αυτήν.
Παραταύτα η Αντιπεριφέρεια Ηλείας δεν έχει θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση της Μελέτης αυτής, παρότι και φέτος είχαμε μερική καταστροφή της λουρονησίδας, παρά τις δημόσιες υποσχέσεις της προς περιβαλλοντικές οργανώσεις που ανέδειξαν για πολλοστή φορά τη σημασία του θέματος..
Ερωτάσθε: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;
Κυριάκος Γαλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας