20′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν με αρακά, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, το κουνουπίδι και τον αρακά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα μέτριο πυρέξ.
- Τα αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Μπεσαμέλ
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθεί με το βούτυρο.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και σταδιακά το γάλα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, ώστε να διαλύσουμε τυχόν γρομπαλάκια, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κουνουπίδι.
- Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια την γραβιέρα και την πάπρικα.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
gastronomos.gr