Για το 2022 μεταφέρονται οι καταβολές των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητά τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των Lockdown.
Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή ανοίγει ξανά η πλατφόρμα υποβολής αρχικών και τροποιητικών δηλώσεων COVID προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις ενοικίων οι δικαιούχοι που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο πληρωμών
Οι περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων είναι αρκετά σύνθετες και δεν ήταν, μέχρι πρότινος, ξεκάθαρο σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται ολόκληρο το ενοίκιο και ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση (δηλαδή ο εκμισθωτής η ο υπεκμισθωτής που σε πολλές περιπτώσεις την διεκδικούν και οι δυο). Προκειμένου να έχει σαφή εικόνα των υπεκμισθώσεων ΑΑΔΕ επιτρέπει ξανά την υποβολή των δηλώσεων COVID από όλα τα μέρη προκειμένου να προσδιοριστεί ξεκάθαρα ο δικαιούχος.
Συγκεκριμένα:
- από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Covid» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.
- από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση Covid» για τους παραπάνω μήνες.
Σύμφωνα με την νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκύκλιους που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του. Φαίνεται ξεκάθαρο… αλλά στην πράξη δεν είναι ! Αυτόν ακριβώς τον «γρίφο» προσπαθεί να λύσει η ΑΑΔΕ προκειμένου να πάρει την αποζημίωση αυτός που πραγματικά την δικαιούται.
Η ουσία είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα εξής σημεία της εγκυκλίου Ε.2123/2021:
– Δικαιούχος για την είσπραξή της είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και υπέβαλε «Δήλωση Covid».
– Εφόσον ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 13 ν.4690/2020 (δηλαδή πήρε αποζημίωση), δεν δύναται να ωφεληθεί από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος (δηλαδή δεν μπορεί να κουρέψει και το ενοίκιο που δίνει στον ιδιοκτήτη).
Με βάση λοιπόν αυτήν την εγκύκλιο η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει ποιος δικαιούνται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο.
Βέβαια η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων θα πάρει ένα… «εύλογο» διάστημα.
Όπως όμως εξηγούν παράγοντες της ΑΑΔΕ η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει (για τις ολοκληρωμένες δηλώσεις) και μόλις πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων τότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι πληρωμές.
newmoney.gr