Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εθνικό σχέδιο για τους νέους περιλαμβάνει και τη χορήγηση στέγης και το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. Πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων σε νέα ζευγάρια προκειμένου να στήσουν την οικογένειά τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων θα παραχωρούνται δωρεάν για χρήση ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο.
Οι δικαιούχοι και οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να αποσαφηνιστούν το προσεχές διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένονται περαιτέρω μέτρα στήριξης των νέων με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
Εθνικό σχέδιο δράσης
Μια πρώτη «γεύση» έδωσε ήδη ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι οι εξής:
- Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.
- Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.
- Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.
- Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.
- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
- Από 1/1/22 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
Οι γονικές παροχές
Στην αποσαφήνιση πως ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για γονικές παροχές-δωρεές άνω των 800.000 ευρώ θα είναι 10% προχώρησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια άτυπης ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Όπως διευκρίνισε νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος οι γονικές παροχές – δωρεές θα έχουν από την 1 Οκτωβρίου αφορολόγητο ανά γονέα 800.000 ευρώ, και εκτός από τα ακίνητα θα αφορά σε μετοχές και χρηματικές δωρεές.
«Το μέτρο θα αφορά σε όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού, συζύγους, παιδιά, παπούδες, εγγόνια και γονείς για κινητή και ακίνητη περιουσία», είπε.
Ενδεικτικά, ανέφερε πως σήμερα η γονική παροχή γονέα προς τέκνο ύψους 300.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο 1.500 ευρώ, η γονική παροχή από παππού σε εγγόνο ύψους 600.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο 16.500 ευρώ και η γονική παροχή 200.000 ευρώ σε χρήμα από γονέα προς τέκνο επιβαρύνεται με φόρο 10.000 ευρώ.
Από την 1η Οκτωβρίου 2021 για καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα καταβάλλεται φόρος.
Όπως ξεκαθαρίσθηκε από το προαναφερθέν ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ θα αφορά μόνον σε γονικές παροχές και δωρεές και όχι σε κληρονομιές.
Το μέτρο ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία ήθελαν είτε να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή να τους δώσουν χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονται φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σήμερα δωρεά έως 150.000 είναι αφορολόγητη. Από 150.001 ευρώ έως και τα 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% , από τα 300.000 έως και 600.000 ο συντελεστής είναι 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10%.
Για παράδειγμα για μία γονική παροχή 300.000 ευρώ, ο φόρος που έπρεπε να πληρωθεί αντιστοιχούσε στο ποσό των 1.500 ευρώ.
Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Οι άτυπες δωρεές χρημάτων φορολογούνται εκτός κλίμακας με μοναδικό συντελεστή 10% και χωρίς αφορολόγητο όριο.
Μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών – γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά- γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.