Αν μη τι άλλο σηκώθηκε αχός βαρύς από τη γνωστοποίηση της συμφωνίας για τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Μια συμφωνία που φέρνει, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί, έναν πέμπτο τραπεζικό πυλώνα που υπόσχεται να δώσει αύρα ανταγωνισμού, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν καθηλώσει την πραγματική οικονομία σε πνιγηρές εναρμονισμένες πρακτικές προκειμένου να αισχροκερδούν.
Ομως αυτή η συμφωνία και η πολιτική κόντρα που άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τις εγκληματικές επιλογές των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τη διάσωση των τραπεζών. Μάλιστα τους πρώτους μήνες του 2024 είχαμε και την επισφράγιση του «εγκλήματος», καθότι ιδιωτικοποιήθηκαν οι συστημικές τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με απώλειες για το ελληνικό δημόσιο που αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ.
Πλήρωσε η κοινωνία
Ας δούμε τι έχει συμβεί ήδη από το 2008 για να διαπιστώσουμε τον… ποταμό χρήματος προς τη διάσωση των τραπεζών που τελικά πληρώθηκε με βαρύ φόρο, ακόμη και αίματος (αν δούμε τις εκατοντάδες αυτοκτονίες) από την κοινωνία.
Ηταν Οκτώβριος του 2008 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωσε το «πακέτο Αλογοσκούφη» προς τις τράπεζες. Τη διετία 2008-09 δόθηκαν 28 δισ. ευρώ στις παραπαίουσες ελληνικές τράπεζες. Αναλυτικότερα, «μεταγγίστηκαν» από τον κρατικό κορβανά 5 δισ. ευρώ σε χρήμα και 23 δισ. ευρώ εγγυήσεις για την κάλυψη ρευστότητας.
Ακολούθως ήρθε το 2012 η συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου να δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνία. Στο δεύτερο μνημόνιο προβλέφθηκε δανεισμός περίπου 50 δισ. προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά (funding gaps) των τραπεζών που εξυγιάνθηκαν. Τότε εφευρέθηκε και ο όρος «συστημικές τράπεζες» που αφορούσε τις τέσσερις διασωθείσες Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.
Ακολούθησε τον Δεκέμβριο 2015 η «ένεση» της κυβέρνησης Τσίπρα με 5,4 δισ. ευρώ. Σε όλα αυτά υφίσταται και η «βοήθεια» του αναβαλλόμενου φόρου που υπολογίζεται συνολικά στα 18 δισ. ευρώ. Ηταν ο ν. 4172/2013 (νόμος Χαρδούβελη) που θεσμοθέτησε ότι αν μια τράπεζα εμφανίσει ζημιές, αυτές συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της χρεοκοπημένης ΝΔ που χρωστά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, έδωσε νέα αβάντα. Το 2021 τροποποίησε τον νόμο Χαρδούβελη και όρισε ότι οι ζημιές που προκύπτουν λόγω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων δανείων μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 20ετίας.
Πούλησαν κοψοχρονιά
Συνολικά έχουν διατεθεί 101,4 δισ. ευρώ για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτά ενδεχομένως προστεθούν άλλα 8-10 δισ. από τις εγγυήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ηρακλής» 1, 2, 3 (η μεγάλη απάτη με την περιουσία των δανειοληπτών όπου οι τράπεζες διέθεσαν αντί πινακίου φακής «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ σε σκοτεινά funds). Πρόκειται για τον κλάδο ο οποίος παγκοσμίως κοινωνικοποιεί τις ζημιές και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη μοιράζοντας μπόνους στα μεγαλοστελέχη.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2024, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διοίκηση του ΤΧΣ αποφάσισαν να πουλήσουν κοψοχρονιά τις προνομιούχες μετοχές που είχαν λάβει για τη διάσωση των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας.
Δυσθεώρητες οι ζημιές
Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που αποτελεί από το 1959 σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής πολιτικής, η ζημιά για το ελληνικό κράτος από όλα αυτά τα… παιχνίδια διάσωσης ανέρχεται περίπου σε 43 δισ. ευρώ. Τούτο δεν αφορά τα πραγματικά ποσά, αλλά ανάλυση του 2023 με βάση την κεφαλαιοποίηση των Alpha, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς.
Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης πανηγυρίζει για το ότι το ελληνικό κράτος εισέπραξε το θηριώδες ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση. Το να δίνεις 101,4 δισ. ευρώ έχοντας φαλκιδεύσει το μέλλον πολλών γενεών ενώ εισπράττεις 3,5 δισ., για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά μέγιστη επιτυχία, άξια πανηγυρισμών.
documentonews.gr