Αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -που εγκρίθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο- το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.
Το προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες» και πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.
Για το λόγο αυτό, το Aftodioikisi στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δύο τινά: αφενός εάν το εν λόγω νομοθέτημα είναι προάγγελος της ιδιωτικοποίησης του νερού και αφετέρου εάν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στις σχετικές δημοτικές επιχειρήσεις.
Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και πώς οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση». Επιπλέον έκανε λόγο ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά και πολλών δημάρχων.
Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας».
Αναλυτικά, το ερώτημα του Aftodioikisi και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Π. ΜΙΧΟΣ: Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σε αυτό νομίζω το δεύτερο κομμάτι της ανακοίνωσης που βγάλατε χθες, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση, τη συγχώνευση μάλλον των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Για μια σειρά από λόγους, η δική μας ιστοσελίδα, που είναι πολιτικο0-αυτοδιοικητική και έχει μεγάλη έμφαση με τα εργασιακά, λαμβάνει χθες -είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω- μεγάλη ανησυχία από τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, εάν θα υπάρχουν απώλειες των θέσεων εργασίας τους, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους. Και δεύτερον, αυτό που μας λένε είναι εάν μέσω των συγχωνεύσεων αυτών των δημοτικών εταιρειών θα επέλθει η ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα, όπως μας λένε. Οπότε, θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας δώσετε καθαρές απαντήσεις για τον κόσμο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το νομοσχέδιο, το οποίο προφανώς θα τεθεί και αυτό σε δημόσια διαβούλευση και θα αναλυθεί διεξοδικώς από το Υπουργείο, δεν μιλά για απολύσεις, δεν κάνει λόγο για κάτι τέτοιο. Μιλάει ουσιαστικά για συγχωνεύσεις των δημοσίων αυτών εταιρειών, γιατί πολύ απλά παρατηρήθηκαν διάφορα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση. Είναι ένα αίτημα ουσιαστικά και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλών Δημάρχων. Και μάλιστα, γνωρίζω ότι είναι και σε συνεννόηση το Υπουργείο με την ΚΕΔΕ, ούτως ώστε αυτό να γίνει σωστά, δίκαια, ούτως ώστε ο αριθμός των νέων Οργανισμών που θα προκύψουν να είναι ο σωστός αριθμός, για να μπορούν οι νέοι Οργανισμοί αυτοί να διοικηθούν. Τώρα, επειδή δεν θέλουμε να επαναφέρουμε τον μύθο περί ιδιωτικοποίησης, ο οποίος κατερρίφθη πολλάκις και για το νερό και για πολλά άλλα που μας έχει κατηγορήσει η Αντιπολίτευση, το αντίθετο συμβαίνει.
Δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας. Ουσιαστικά οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών για να είναι πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές. Και αυτό νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο και από αυτά που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα το δούμε και στην πράξη, στη συζήτηση και στη συνέχεια ψήφισης του νομοσχεδίου.