ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λευκό λάχανο
Για τη γέμιση
700 γρ. ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και αρνίσιο ή χοιρινό
2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον ρεντέ
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μέτριο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
70 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 αυγό
1 κ.σ. λευκό ξύδι
2 γρ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το ψήσιμο
60 ml ελαιόλαδο
600-800 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών, ζεστό
1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η γέμιση
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο.
Η προετοιμασία του λάχανου
Σε μια κατσαρόλα, που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό λίγο πιο κάτω από την μέση της κατσαρόλας και το βράζουμε.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου, μόλις βράσει το νερό αλατίζουμε και τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα.
Όταν μαλακώσουν τα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν, αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα και αφαιρούμε.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο.
Οι λαχανοντολμάδες
Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί της οποία τον πάτο καλύπτουμε με ένα στρώμα από φύλλα λάχανου
Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι.
Παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντας το καλά σε ρόλο.
Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με το τύλιγμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον ζεστό ζωμό, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες.
Ψήνουμε τους ντολμάδες για 1.30’ στους 170ο C.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το ζουμάκι τους και χυμό λεμονιού.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Επιλέγουμε όποιο είδος κιμά θέλουμε ανάμεικτο ή όχι, ακόμη και κιμά κοτόπουλο ή από γαλοπούλα