Υλικά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο,
1 καρότο τριμμένο,
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
1 λωρίδα σέλινο, ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη,
100 γρ. ιταλική παντσέτα (ή μπέικον*)
1000 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κ.γ. θυμάρι
1 φλ. (250 ml) λευκό κρασί,
400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
200 γρ. ντομάτα περαστή (passata)
70 γρ. πάστα ντομάτας
1 φλ. (250 ml) γάλα
1 φλ. (250 ml) ζωμό κοτόπουλου
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
80 γρ. βούτυρο ανάλατο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο Γάλα πλήρες
½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη
αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για να συναρμολογήσετε:
– 13 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
– Ένα βαθύ, ορθογώνιο ταψί 23Χ33 εκατοστά περίπου
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Απλώνετε στον πάτο του ταψιού 1 φλιτζάνι περίπου σος μπολονέζ. Σκορπάτε πάνω από τη σος 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη. Καλύπτετε με μια στρώση λαζάνια. Απλώνετε από πάνω ½ φλιτζάνι σος μπεσαμέλ (η στρώση θα είναι λεπτή). Μετά, βάζετε ένα φλιτζάνι μπολονέζ και σκορπάτε 2 κουταλιές παρμεζάνα. Συνεχίζετε την ίδια σειρά (λαζάνια-μπεσαμέλ-μπολονέζ-παρμεζάνα) για τρεις φορές ακόμα. Πάνω από την τελευταία στρώση μπολονέζ και παρμεζάνας βάζετε ακόμα μια στρώση λαζάνια και τελειώνετε με 1 φλιτζάνι μπεσαμέλ. Σκορπάτε πάνω στην μπεσαμέλ 3 κουταλιές παρμεζάνα.
Ψήνετε τα λαζάνια για 45 λεπτά. Τα αφήνετε να σταθούν για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε.
Τιπ: Μπορείτε να συναρμολογήσετε τα λαζάνια 4 ώρες πριν να τα ψήσετε. Τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν συναρμολογείτε τα λαζάνια μη βάζετε πολλά υλικά στα ενδιάμεσα γιατί θα γίνουν χοντρά. Οι Ιταλοί λένε ότι τα καλύτερα λαζάνια γίνονται όταν έχετε τουλάχιστον 6 λεπτές στρώσεις.