Οι βασικοί άξονες της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κατακόλου παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης (5/6) από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τη Διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει εντός των ημερών και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί σε δεκαοκτώ μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2025, με προοπτική μερικής χρήσης (από) το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε δημοπρατηθεί αρχικά το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν διάφορα τεχνικά θέματα που απαιτούσαν επίλυση.
Η χρηματοδότηση εμφανίζεται να είναι εξασφαλισμένη από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ από τον άξονα «Προώθηση Κινητικότητας-Θαλάσσιες Μεταφορές» που αφορά τα τμηματοποιημένα έργα (phasing), ενώ έχει ήδη δοθεί και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η οποία έχει λάβει υπόψη την αριθ. 8216.04/04/12 (ΦΕΚ τ.ΑΑΠ 152/2012) απόφαση της ΕΣΑΛ, στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια α) κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου. Αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07τμ, β) κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 774,25τμ γ) κτίριο εκθέσεων –πολιτισμού (αποτελεί μετατροπή και επανάχρηση κτιρίου πρώην αποθηκών σταφίδας με προσθήκη ενός όμοιου τρίτου όγκου) με συνολική επιφάνεια 785,99τμ δ) Τέλος θα γίνει ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ Λιμένα Κατακόλου (ΦΕΚ 278/29-8-2014). Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης με ρύθμιση της κυκλοφορίας, η αναβάθμιση της ασφάλειας του λιμένα κατά την είσοδο των τουριστών των κρουαζιεροπλοίων με κατασκευή κτιρίου Schengen για την τήρηση του κώδικα Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) και η αναβάθμιση του χώρου υποδοχής με κατασκευή κτιρίου υποδοχής επιβατών και διοίκησης καθώς και χώροι εκθέσεων-πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, πλακοστρώσεις, χώροι πρασίνου, κατασκευή καλαίσθητων παγκακίων και καλαίσθητου φωτισμού της περιοχής καθώς και θέσεις παροχής δωρεάν WiFi.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Αλέκος Γαλανόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου, Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η προϊσταμένη της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, και ο επικεφαλής της ομάδας Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν.
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση για τις λεπτομέρειες του έργου, για τα οφέλη που θα προσδώσει στο λιμάνι με την ολοκλήρωσή του. O δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης θα βελτιώσει λειτουργικά και αισθητικά το λιμάνι και αλλάξει σημαντικά την εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες, τόσο από την κρουαζιέρα όσο και από τον Πύργο.
Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν διάφορα τεχνικά θέματα που απαιτούσαν επίλυση.