αφού σε αυτόν βρίσκεται και ο μοναδικός υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας της Πελοποννήσου, η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, ένας υγρότοπος μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας με όμορφες αμμουδιές και αμμοθήνες.
Το Κοτύχι είναι μια υφάλμυρη ρηχή λιμνοθάλασσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των ακρωτηρίων Κουνουπέλι και Κυλλήνη.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα που έχει απομένει στην Πελοπόννησο , μετά την αποξήρανση της λιμνοθάλασσας Αγουλινίτσας , καλύπτοντας μια έκταση η οποία κυμαίνεται από 7.100 μέχρι 8.500 στρέμματα, ανάλογα με την εποχή και τις βροχοπτώσεις.
Επικοινωνεί με τη θάλασσα με 1-3 (ανάλογα την εποχή) στενά ανοίγματα απ’ όπου εισρέει νερό κατά την πλημμυρίδα και εκρέει νερό κατά την άμπωτη.
Η λιμνοθάλασσα περιλαμβάνεται επίσης στο δίκτυο Natura 2000, ενώ έχει χαρακτηρισθεί και σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του δυτικού μεταναστευτικού διαδρόμου της αποδημίας πολλών υδρόβιων πτηνών , αποτελώντας σταθμό αλλά και τόπο διαχείμανσης.
Κατά την διάρκεια της αποδημίας εδώ μπορεί να παρατηρήσει κανείς σπάνια είδη πουλιών που σταματούν να ξεκουραστούν και να τραφούν.
Στην περιοχή , σε διάφορες εποχές , έχουν παρατηρηθεί πάνω από 100 είδη πουλιών. Υπάρχουν επίσης και πολλά είδη που φωλιάζουν και αναπαράγονται στην περιοχή. Φημίζεται επίσης για την ιχθυοπαραγωγή σε κέφαλους, λαβράκια, τσιπούρες και χέλια.
Στη λίμνη ζουν επίσης βαλτοχελώνες , βάτραχοι , η περίφημη θαλασσοχελώνα Caretta caretta και νεροχελώνες.
Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου που λειτουργεί ως διβάρι – παραδοσιακό ιχθυοτροφείο – που προσφέρει άφθονη αλιεία στους ψαράδες της περιοχής.
Η λιμνοθάλασσα διαχωρίζεται από την θάλασσα με μια επιμήκη λωρίδα άμμου , αλλά στο κέντρο της δυτικής πλευράς υπάρχει ένας δίαυλος πλάτους 30 μ. που την συνδέει με το Ιόνιο πέλαγος.
Αρκετά υδάτινα ρεύματα (όπως οι χείμαρροι Γούβος, Συκιάς κ.α.) αποστραγγίζουν την γύρω περιοχή και εισέρχονται στην λιμνοθάλασσα κυρίως από τα νότια και ανατολική της πλευρά , τροφοδοτώντας τη με σημαντικές ποσότητες γλυκού νερού.
Τα ρεύματα αυτά διατηρούν την αλατότητα της λιμνοθάλασσας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Το έδαφος της περιοχής αποτελείται κυρίως από αλλουβιακές και λιμναίες αποθέσεις , ενώ τα βαθύτερα στρώματα περιλαμβάνουν ένα μείγμα από άμμο, κροκαλίες και πέτρες.
Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής του Κοτυχίου καταλαμβάνουν οι γεωργικές καλλιέργειες (πατάτες , καλαμπόκια κ.α.) και κάποια χορτολίβαδα για ελεύθερη βόσκηση, ενώ γύρω από την λιμνοθάλασσα έχει απομείνει μια στενή αλλά σημαντική φυσική ζώνη.
Φώτο: Κώστας Λαδάς – Ανδρέας Μίγκος