Οι επιστήμονες του υπουργείου υγείας όπως ανακοίνωσε ο Νικ. Χαρδαλιάς (προφορικά, αφού το σχετικό ΦΕΚ είθισται πλέον να βγαίνει μια μέρα αργότερα) έκριναν ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία υποχρεώνουν στην παράταση έκτακτων μέτρων για την Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας οι οποίοι συνεχίζουν στο “πορτοκαλί”, όπως ήταν π.χ. αυτή ήδη την εβδομάδα και την προηγούμενη).
– – – – – – – ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ στο Κόκκινο Α’ (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) που π α ρ α μ έ ν ο υ ν οι ΠΕΝΤΕ Δήμοι του Νομού
Δήμος Ζαχάρως
Δήμος Πύργου
Δήμος Ήλιδας
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Δήμος Πηνειού:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 05.00 π.μ. κάθε μέρα.
– Το ωράριο λειτουργίας των Σούπερ μάρκετ και όλων των καταστημάτων τροφίμων ολοκληρώνεται στις 17.30 το απόγευμα. (με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων – delivery, η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τις 01:00.
– Ανοιχτοί οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις) , τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων. (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις).
– Κλειστά τα Λύκεια (λειτουργία με τηλεκπαίδευση).
– Η λειτουργία επιχειρήσεων
πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων, επιτρέπεται με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).
– Η λειτουργία (άλλων) επιχειρήσεων λιανεμπορίου
επιτρέπεται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away)
– Τα κομμωτήρια, κουρεία, λειτουργούν με τη μέθοδο μόνο του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop) και με Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.
– Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ κλειστά.
– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται από καταστήματα εστίασης. Μόνο στο πλαίσιο των γνωστών έξι λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
– Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.
Κι ακόμα, γενικά:
-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Στον συνολικότερο 24ωρο περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, οποιαδήποτε μετακίνηση με χρήση SMS στο 13033 ή με έγγραφη δήλωση, επιτρέπεται μόνο για (τους γνωστούς) έξι λόγους.
* Τα ανωτέρω (με τα τωρινά δεδομένα) ισχύουν έως 06.00 πρωί Δευτέρας 8 Μαρτίου.
Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου “κόκκινο”
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον κι οι:
Π.Ε. Ηρακλείου, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Λευκάδας (πλην Μεγανησίου),
Δήμος Αρταίων, Δήμος Διδυμότυχου, Δήμος Λοκρών, Δήμος Αμφιλοχίας
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.
Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο»
Παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Κεφαλληνίας, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
-Στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί) εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.