Η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για τους αγρότες. Μια σειρά από λάθη, καθυστερήσεις. Παραλείψεις και πολιτικές επιλογές δείχνουν την αδιαφορία της ΝΔ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας.
1. Ενισχύσεις ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν όχι μόνο μειωμένες, αλλά ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2023, ακόμα δεν έχουν κατατεθεί ούτε τα μισά χρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 50% και πλέον μειωμένη ήταν και η συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Ηλείας να βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε απόγνωση και να τους στερούνται πόροι πολύτιμοι για την επιβίωσή τους.
Τα οικολογικά σχήματα καταβλήθηκαν σε ελάχιστους και ενώ ξεκινούν οι αιτήσεις για τη νέα χρονιά, κανένας δεν ξέρει πότε θα εξοφληθούν τα ποσά για την προηγούμενη χρονιά, καθώς και τα ποσά που δικαιούται ο κάθε παραγωγός.
2. Αποζημιώσεις πυρόπληκτων- αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθυστερούν πολύ και τα πορίσματα είναι πολύ μικρότερα από τις πραγματικές ζημίες. Οι αγρότες περιμένουν χρόνια για να αποζημιωθούν και τα ποσοστά αποζημιώσεων που τους δίνουν είναι ελάχιστα έως μηδενικά, αποστερώντας τους-πολλές φορές- τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη περίοδο.
Οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρόπληκτοι της Ηλείας του 2021 και του 2022 σε διάφορες περιοχές της Ηλείας (Αρχαία Ολυμπία, Φολόη, Πηνεία, Κρέστενα κ.α.) έχουν αφεθεί χωρίς καμία ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος από την καταστροφή του κεφαλαίου και την απώλεια παραγωγής, ενώ περιμένουν ακόμα να εκδοθεί η δεύτερη ΚΥΑ του σχήματος που ουσιαστικά θα καθορίσει τη διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης του φυτικού κεφαλαίου για να δρομολογηθεί η οριστική αποζημίωση, 3 χρόνια μετά την καταστροφή!
3. Σχέδια βελτίωσης
Τα σχέδια βελτίωσης που εγκρίθηκαν είναι τα λιγότερα από ποτέ και δεν καλύπτουν τους νέους αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Παρά την μικρή αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στην Ηλεία, τα ποσά που δόθηκαν από τα επιπλέον 105 εκατ.
ευρώ στην Ηλεία είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με Μακεδονία και Κρήτη.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει αδιάθετα κονδύλια άλλων προγραμμάτων που έχουν μικρή απορροφητικότητα, ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία, αφήνει σχέδια που πληρούν τις προϋποθέσεις απλήρωτα και στην τύχη τους τους νέους αγρότες που ήθελαν να επενδύσουν στη γη τους.
4. Αφαίρεση εγγειοβελτιωτικών έργων των ΤΟΕΒ της Ηλείας από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η αφαίρεση από το Ταμείο Ανάκαμψης κομβικών εγγειοβελτιωτικών έργων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία και προβλέπουν την αντικατάσταση αγωγών και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων και την υπογειοποίηση δικτύων
ροής (καναλέτων) των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου (γεγονός που η κυβέρνηση παραδέχτηκε με έγγραφό της σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ) είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας.
5. Δραματική μείωση καλλιεργειών
Οι μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραγωγής, αφού τα περιθώρια παραμονής στα χωράφια ελαχιστοποιούνται, με τα χρέη σε funds, εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες να οδηγούν σε κατασχέσεις, ενώ μειώνονται τα κίνητρα για να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των στρεμμάτων των καλλιεργειών εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.
6. Η θέση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα της επιβίωσης για τους αγρότες θα πρέπει να λυθεί για να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Η τάση συνεχούς μείωσης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά ενόψει της μελλοντικής διεύρυνσης της ΕΕ, πρέπει να διασφαλιστεί τόσο η διατήρηση της υπάρχουσας στήριξης προς τους αγρότες, όσο και η επέκτασή της, ώστε να συμπεριλάβει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής ή στρεβλώσεων της αγοράς, μέσα από τη δημιουργία
ενός Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις κλιματικές μεταβολές, που θα στηρίζει τους αγρότες και για την απώλεια εισοδήματος από ζημιές.
Για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία την ουσιαστική ενίσχυση των νέων ανθρώπων, ώστε να αυξηθεί η ενασχόλησή τους με την αγροτική- κτηνοτροφική δραστηριότητα, να παραμείνουν και να παράγουν στον τόπο τους.