Η φράση «πάμε για μια μπίρα» με την οποία συχνά ξεκινούν, συνεχίζουν ή ολοκληρώνονται τα θερινά αλλά και φθινοπωρινά ραντεβού της παρέας, στο χωριό, στο νησί ή στην πόλη, δείχνει ξεκάθαρα την εκτίμηση που τρέφουμε, ως μεσογειακός λαός, απέναντι στην ξεσηκωτική, αφρώδη βασίλισσα του χαλαρού ελληνικού τρωγοπίνειν, την μπίρα.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε είναι ότι η μπίρα δεν είναι απλά και μόνο για να σερβίρεται στο ποτήρι. Με αυτήν μπορούμε κυριολεκτικά να κάνουμε μικρά θαύματα στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας την ως γαστρονομικό υλικό στην εκτέλεση των μαγειρικών μας συνταγών και επιτρέποντας στη βύνη, στον λυκίσκο και την μαγιά της, να ξαφνιάσουν με μεθυστικά έξυπνο τρόπο τον ουρανίσκο μας.
Γεμίζουμε, λοιπόν, με μπίρες το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μας και δηλώνουμε δημιουργικοί και ετοιμοπόλεμοι σε κάθε νέα μαγειρική πρόκληση. Αυτές είναι μερικές πρακτικές ιδέες για να βάλουμε με τον καλύτερο τρόπο την μπίρα στο φούρνο, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα μας.
Κουρκούτι μπίρας για ψάρια
Τα λευκόσαρκα ψάρια αγαπούν με πάθος το κουρκούτι από μπίρα. Τα τρυφερά φιλέτα γλώσσας ή μπακαλιάρου αποκτούν διαφορετική δυναμική όταν αγκαλιάζονται από το κουρκούτι μιας στιβαρής, καστανής μπύρας με γεμάτο σώμα και βελούδινη υφή ή μίας IPA (Indian Pale Ale) που είναι πιο πικρή και βγάζει εντονότερα τη γεύση του λυκίσκου.
Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι μπίρας
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο, σε φέτες
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 ml μπίρα καστανή (brown Ale)
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, κρυσταλλική
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
λίγο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε την μπίρα (πρέπει να είναι παγωμένη) και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Αποθηκεύουμε το μείγμα μας στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για μισή ώρα. Το κουρκούτι είναι έτοιμο. Τηγανίζουμε μία μία τη φέτα του μπακαλιάρου, σε βαθύ τηγάνι και αφού πρώτα το λάδι έχει ζεσταθεί καλά.
Μαρινάδα μπίρας για κρέας
Μία μαρινάδα με μπύρα ανεβάζει σε level το κυριακάτικο barbecue και κάνει το κρέας μας ζουμερό και πεντανόστιμο. Το μυστικό εδώ είναι να «βυθίσουμε» το κρέας μας στην μαρινάδα από το προηγούμενο βράδυ, φυλάσσοντάς το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να το ψήσουμε στο φούρνο της κουζίνας μας ή στα κάρβουνα της ψησταριάς μας, σε περίπτωση που διαθέτουμε κήπο.
Μοσχαρίσια παϊδάκια με μαρινάδα μπίρας
Υλικά
3 κιλά παϊδάκια μοσχαρίσια
6 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κουτάκια μπίρας, ιδανικά μαύρης
2 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. σούπας μπούκοβο, προαιρετικά
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κέτσαπ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο (προαιρετικά) ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρέας (αν δεν χωράει το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ταψί) και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το κρέας με όση μπίρα χρειάζεται μέχρι να σκεπαστεί και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ). Στραγγίζουμε το κρέας από την μαρινάδα και το ψήνουμε στο γκριλ ή στο barbeque.
Σούπα με μπίρα
Μπορεί τον χειμώνα, η όρεξη και η διάθεσή μας να μην αναζητούν την μπίρα ως συνοδευτικό του καθημερινού μενού, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η μπίρα δε «χωρά» στην κουζίνα μας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν δραματικά. Ίσα-ίσα που τον χειμώνα μπορούμε να μαγειρέψουμε πεντανόστιμες ζεστές σούπες με βασικό συστατικό τους την μπίρα και να διαπιστώσουμε ότι το αγαπημένο μας ποτό δεν γνωρίζει από εποχικότητες.
Ζεστή κρεμμυδόσουπα με μπίρα
Υλικά (για 6 μερίδες)
25 γρ. βούτυρο, αλατισμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 ml μπίρα, ιδανικά μαύρη
1 ½ λίτρο ζωμός βοδινού
1 πρέζα αλάτι
λίγο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού Worcestershire sauce
Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και την μπίρα, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό και την Worcestershire sauce, αλατοπιπερώνουμε για αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει για περίπου 8-10΄. Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Συνοδεύουμε προαιρετικά με κρουτόν.