Οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν παιδιά, συζύγους, αδέρφια και γονείς περίμεναν 6 ολόκληρα χρόνια για την στιγμή της δικαίωσης που δεν ήρθε ποτέ.
Έξι χρόνια μετά περίμεναν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα απαλύνει τον πόνο τους. Έξι χρόνια μετά ευελπιστούσαν ότι οι υπεύθυνοι θα μπουν στην φυλακή, ότι κάποιος θα πληρώσει για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Αυτό που εξόργισε περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων ήταν ότι οι μόλις έξι καταδικασθέντες θα μπορούν από σήμερα να εξαγοράσουν την ποινή τους, να κυκλοφορούν ελεύθεροι σα να μη συνέβη τίποτα. Ποινές «χάδια» όπως τα χαρακτηρίζουν.
Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίστηκε πως χρησιμοποίησε στις διατάξεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το αντικρούει.
Έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία καθαρογραφής της απόφασης, γιατί τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και μένουν 2 προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Εφετείου όπως επίσης και πιθανή οποιαδήποτε προσφυγή στον Άρειο Πάγο γιατί επειδή είναι πλημμέλημα, στα 8 χρόνια παραγράφεται.
Ο ανακριτής είχε ζητήσει 3 φορές την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κάτι ωστόσο δεν έκανε δεκτό ο εισαγγελέας.
Στο Μάτι έχασαν την ζωή τους 104 άνθρωποι. Ωστόσο κατά το δικαστήριο είναι 102 συν 2, γιατί υπήρχαν δύο μικρά παιδιά τα οποία κάηκαν στο μάτι, αλλά επειδή δεν είχαν συγγενή πρώτου βαθμού να στηρίξει στο κατηγορητήριο.
Δεν φέρονται τα δύο αυτά άτομα της οικογένειας Χερουβείμ, τυπικά κατά το δικαστήριο να έχουν συγγενή που να προχωρήσει σε αγωγή προκειμένου να δικαιωθούν. Οι συγγενείς τους είχαν καεί και εκείνοι στο Μάτι.
Οι ποινές
Ποινή φυλάκισης από 3 έως 111 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.
Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίουμ καθώς και τον Ηλία Ψινάκη.
Ωστόσο, εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, γεγονός που προκάλεσε ξανά αντιδράσεις. Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.
www.megatv.com