Για μια ακόμη χρονιά, οι Εκδηλώσεις του “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ”, εστέφθησσν υπό πλήρους επιτυχίας στην ιστορική κωμόπολη της Δίβρης.
Την πρώτη ημέρα 20 Αυγούστου, σε ένα αισθησιακό χώρο μέσα στο περίφημο δάσος και σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στο πέτρινο “Ανοικτό Θέατρο Λαμπείας”, ένα εμβληματικό ιστορικό τόπο σημείο αναφοράς της πάλαι ποτέ ξακουστής “Μεγάλης Δίβρης Μορέος” (όπως καταγράφεται σε ιστορικά κείμενα):
α) Τιμήθηκε η επέτειος των “100 χρόνων από την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ”, με ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Νίκου Αναστασόπουλου και με ειδική αναφορά στους “δικούς μας Χριστούς, τους δικούς μας Άγιους” (όπως λέει ο ΓΙΆΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ) Διβριωτες ήρωες που πολέμησαν ή έπεσαν εκεί.
β) Στο τέλος παρετέθη “Δειπνοσοφιστικό” ελαφρό έδεσμα (ψητό της σούβλας, μπομπότα με τουλουμοτύρι και ευώδης οίνος ) που απόλαυσαν αρκούντως όλοι.
γ) Είχε έλθει ανιδιοτελώς το περίφημο χορευτικό του “Λυκείου Ελληνίδων Πύργου” με Μικρασιάτικες στολές να χορέψει, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει θέαμα λόγω βλάβης των ηχητικών (σ. εμείς δεν είχαμε πακτωλό χρημάτων να πληρώσουμε και χρησιμοποιήσαμε τα δικά μας που …πρόδοσαν).
Παραβρέθηκε όμως, ικανό πλήθος κόσμου (παρά τις δυσκολίες ανάβασης) που εντυπωσιάστηκε από το περιβάλλον και ικανοποιήθηκε απόλυτα από την σεμνή τελετή, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιοπουλος που έκανε χαιρετισμό , ο Αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης και οι Πρόεδροι των Συλλογων Δίβρης (Πάτρας και Αθήνας) και Δούκα και πάρα πολλοί από Πάτρα, Πύργο και τα γυρω χωριά της Ορεινής Ηλείας και όχι μόνον που μας τίμησαν με την συγκινητική παρουσία τους…
Την δεύτερη μέρα, με μια σεμνή τελετουργία μνήμης;
α) Τελέστηκε χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου στον Μητροπολιτικό ναό, μνημόσυνο των 90 (αριθμός ενενήντα) Διβριωτών ηρώων ΟΠΛΑΡΓΗΓΩΝ – ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΩΝ του 1921 και ακολούθως
β) Στην κεντρική πλατεία έγιναν τα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ της επέκτασης του Μνημείου των 70 επιπλέον (!!!) Διβριωτών ΟΠΛΑΡΧΗΓΏΝ – ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ και ΦΙΛΙΚΏΝ που αποκάλυψε στο μεταξύ η επιστημονική ιστορική έρευνα, με στοιχεία που έπεσαν ή πολέμησαν στις μάχες Πούσι-Πυργου-Πατρων- Μεσολογγίου-Ακρατας-Πολιτσας κλπ. Τα ονόματα των οποίων εγχαράχτηκσν σε δύο μαρμάρινες πλάκες (δίκην βιβλίου) και προστέθηκαν στο κεντρικό Μνημείο. Έγινε δέηση από τον Επίσκοπο Ωλένης και Ηγούμενο της Μονής Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης και σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ.
Στο τέλος έγινε κέρασμα στους παραβρεθεντες με τα ξακουστά διβριώτικα γλυκά και γνήσιο ντόπιο ρακί.
γ) Στον αύλειο χώρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ήταν Έκθεση σε 12 ταμπλώ (η ζώσα ιστορία της κωμόπολης) παλαιών Φωτογραφιών (1909-1979) και Ιστορικών ντοκουμέντων (1755-1873) της Ιστορικής και παλιάς καλής Δίβρης που επισκέφτηκαν και μελέτησαν πολλοί φιλιστορες πολίτες.