Δύο 24ωρα πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο επιχειρείται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας εξέφρασαν από κοινού την πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Πλέον, αν ολοκληρωθεί ως έχει και ψηφιστεί στην βουλή, ο νέος φορέας θα ονομάζεται Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι 19 δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν το νέο φορέα ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Αυτό σημαίνει πως τα απορρίμματα από αρκετούς δήμους αν όχι όλους, θα στέλνονται στην Τριανταφυλλιά! Θα πρέπει να διαχειριστούμε δηλαδή τα σκουπίδια των άλλων πέραν των δικών μας.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επτά δήμων της Ηλείας, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πάει για κατάθεση στη βουλή στις 12 Σεπτεμβρίου, με συνθήκες διαβούλευσης εντελώς επιδερμικές και προσχηματικές, δείχνει και την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους Δήμους σε απλούς κομπάρσους των εξελίξεων.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με σημαντικές λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της διάδοχης κατάστασης, αφού δεν ξεκαθαρίζουν σοβαρά ζητήματα εντός του Νομοσχεδίου, σε σχέση με Δήμους που είναι βήματα μπροστά από τους άλλους, όπως η Ηλεία η οποία διαθέτει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοποροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα εργοστάσιο».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πηνειού και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Αλέξης Καστρινός επεσήμανε ότι, όπως δήλωσε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, οι επτά δήμοι της Ηλείας είναι αντίθετοι και θα μπορούσε ο οικείος ΦοΔΣΑ να εξαιρεθεί, όπως για παράδειγμα γίνεται στα Χανιά σε σχέση με τους υπόλοιπους της Κρήτης.
Ανάλογη στάση κράτησαν και οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας και Ζαχάρως κ. Κώστα Μητρόπουλος, αλλά και οι εκπρόσωποι των δήμων: κ. Νώντας Κυριαζής αντιδήμαρχος του Δήμου Πύργου, Γιάννης Δάγκαρης αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Γιώργος Κρέζος αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενοι, αν δεν εισακουστούν από το αρμόδιο Υπουργείο, τότε να λάβουν και νέες ακόμα πιο δραστικές πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τέθηκε σε διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα. Βάσει αυτού, ο νέος φορέας θα ονομάζεται «Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας» και θα εδρεύει στην Αχαΐα, ενώ οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Θα είναι σε διαβούλευση έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024
…(σε αυτό) Άρθρο 5
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Προσθήκη άρθρου 226Ε στον ν. 4555/2018
Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226Ε ως εξής:
«Άρθρο 226Ε
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» συγχωνεύονται υποχρεωτικά, κατά τη διαδικασία των παρ. 4 έως 8, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Ν. Αχαΐας», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έδρα τον Δήμο Πατρέων.
- Οι προς συγχώνευση Σύνδεσμοι έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσής τους, συνεχίζουν να λειτουργούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αρμοδιότητάς τους, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών τους στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται.
- Για τη συγχώνευση και περιέλευση της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται εκδίδεται απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους κατά την παρ. 4 ή κατά την παρ. 5, κατά περίπτωση.
- Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή, με σκοπό την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση Συνδέσμων. Η επιτροπή καταγραφής αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τους προέδρους των προς συγχώνευση Συνδέσμων και τον πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των Συνδέσμων, η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και σύνταξης της σχετικής έκθεσης εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για την έκδοση της απόφασης της παρ. 3.
- Αν η επιτροπή αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς – ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7). Οι ορκωτοί – ελεγκτές λογιστές ή η ελεγκτική εταιρεία διενεργούν την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων που συγχωνεύονται και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής τους, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, με ευθύνη των ιδίων, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο οποίος εκδίδει αμελλητί απόφαση συγχώνευσης και περιέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας.
- Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3, τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. Ν. Αχαΐας προβαίνουν στην τροποποίηση της συστατικής του πράξης και στην προσαρμογή αυτής στο παρόν, σε συμμόρφωση με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της παρ. 3. Η ως άνω τροποποίηση εγκρίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- Οι ετήσιες εισφορές των δήμων-μελών των Συνδέσμων που συγχωνεύονται στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α Ν. Αχαΐας καθορίζονται με απόφαση το διοικητικού συμβουλίου του, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν στους δήμους αυτούς και διακινούνται κάθε έτος μέσω του συστήματος διαχείρισης. Για τον υπολογισμό εφαρμόζεται το άρθρο 9 του ν. 3854/2010 (Α΄ 94) περί εισφοράς των δήμων και κοινοτήτων προς τους Φο.Δ.Σ.Α. και η υπ’ αρ. 2527/23.1.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 83), περί ειδικότερων ζητημάτων και θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία, την άσκηση των δραστηριοτήτων και την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
- Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων.
- Η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής, που περιγράφει τα αποκτώμενα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
• Θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει ευθέως για τη συμμόρφωση δήμων που έχουν φτωχές επιδόσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει παρέμβαση της Ε.Ε. Οπως θα προβλέπεται, ο υπουργός θα μπορεί να δίνει εντολή στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων να υλοποιήσει έργα και δράσεις σε περιπτώσεις άρνησης ή αδράνειας του δήμου ή του συλλογικού φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) να συμμορφωθεί, παρότι υπάρχει, λ.χ., καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ή όταν δεν προβαίνουν στην υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα.
• Σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (κάτω των 10.000 κατοίκων) το υπουργείο Περιβάλλοντος δύναται να αναθέσει σε ιδιώτες τη χωριστή συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσεων και βιοαποβλήτων, με τη δαπάνη να χρηματοδοτείται από το κράτος.
• Η συνεισφορά των δήμων στον ΦΟΔΣΑ στον οποίο ανήκουν γίνεται μηνιαίως από τριμηνιαίως, προφανώς λόγω χρεών που έχουν συσσωρευθεί σε ορισμένους από αυτούς. Αν ο δήμος χρεώνει στους πολίτες λιγότερα από όσα πρέπει, τότε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μπορεί να ζητήσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών την παρακράτηση και απόδοση της διαφοράς μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Αυτές οι κινήσεις ουσιαστικά στοχεύουν στο να «στριμώξουν» τους δήμους ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
• Προβλέπεται η δημιουργία χωριστού συστήματος για τη συλλογή πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από την κοινοτική νομοθεσία και ήδη υπάρχουν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία συλλογικού συστήματος για τη συλλογή και διαχείρισή τους.
Ανοιχτά ζητήματα:
Το νέο νομοσχέδιο εγείρει και μια σειρά από ερωτήματα.
Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των δημοτικών τελών;
Ποιο θα είναι το κόστος για τους δήμους από την εφαρμογή των νέων μέτρων;
Πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων σε ιδιώτες;