Του Κώστα Κατίκου
Σε μια από τις σύγχρονες προκλήσεις εξελίσσεται η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στην αγορά εργασίας με το 82% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν σε διεθνή έρευνα για την έλλειψη ταλέντων, να δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα και ικανά στελέχη για την επιχείρησή τους.
Η έρευνα διεξήχθη από τον όμιλο ManpowerGroup τον Οκτώβριο του 2023 σε 40.077 εργοδότες από 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 525 Ελλήνων εργοδοτών. Μπορεί ο, αριθμός των Ελλήνων που συμμετείχαν να είναι μικρός για την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων πλην όμως θεωρείται ως ένα βαθμό αντιπροσωπευτικός για ένα μεγάλο φάσμα της αγοράς καθώς οι απαντήσεις που έδωσαν οι 525 ελληνικές επιχειρήσεις συγκλίνουν στην κοινή διαπίστωση της έλλειψης έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας.
Με βάση τις απαντήσεις τους η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου -μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ- στις οποίες παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς και μάλιστα για την Ελλάδα καταγράφεται ρεκόρ 11ετίας ενώ το ποσοστό έλλειψης στελεχών εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (75%).
Η εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ικανών και έμπειρων στελεχών είναι σταθερά αυξητική καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.
Έλλειψη στελεχών ανά κλάδο
Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας και Κατασκευών με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων στελεχών.
Στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.
Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 82% των επιχειρήσεων δεν βρίσκει το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.
Η ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των επιχειρήσεων αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού την ώρα που οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11% για το 2024.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού 250-999 σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλων στελεχών. Ίδια περίπου είναι η εικόνα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα ενώ το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών (78%) που λέει ότι δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.
Οι λόγοι που οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν τα στελέχη που θέλουν στην αγορά έχουν να κάνουν αφενός με ανακατατάξεις που προκάλεσε στο εργασιακό περιβάλλον η πανδημία, με την τάση περί σιωπηλής παραίτησης να κερδίζει έδαφος ακόμη και σήμερα, ενώ στην αύξηση του βαθμού δυσκολίας συνέβαλε και η συχνή μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού που πλέον είναι περιζήτητο από περισσότερους εργοδότες.
Μπόνους, ευελιξία και αυξήσεις για να κρατήσουν στελέχη
Καθώς το 2024 η δεξαμενή έμπειρων στελεχών δείχνει να συρρικνώνεται, οι Έλληνες εργοδότες επανεξετάζουν τα οφέλη που προσφέρουν για να κρατήσουν τα στελέχη που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των εργοδοτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, κάτι σαν μια δυο μέρες δουλειά στο σπίτι και 3 γραφείο, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, και το 28% θα εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό της επιχείρησης. Την αύξηση μισθών επιλέγει ένα 25% των εργοδοτών ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγουν σε προσλήψεις διεθνώς.