Άσχημα είναι τα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα του κορονοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται και όλοι ξέρουν τι ακολουθεί.
Μπορεί να υπήρχαν κάποιες ελπίδες για χαλάρωση του μέτρου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα, ενώ πλέον φαίνεται ότι ακόμη και το Πάσχα θα ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση για τη μετακίνηση εκτός νομού.
«Δεν θα κάνουμε Πάσχα. Με τη μείωση των εμβολίων και αυτόν τον αριθμό των εμβολιασμών, πώς θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα; Η χαλάρωση θα είναι να παραγγείλουμε ένα αρνί ή να ψήσουμε με την οικογένεια στη βεράντα και να καθίσουμε να το φάμε ακούγοντας μουσική», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στον Alpha 98.9.
Σχολιάζοντας τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, η κ. Παγώνη εξήγησε:
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπορεί οι γιατροί να είχαν εμβολιαστεί. Όταν εμβολιάζεσαι την πρώτη δόση, ξεκινάς να αναπτύσσεις το 50% των αντισωμάτων 14 ημέρες μετά. Την 21η μέρα κάνεις τη δεύτερη δόση. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν πολύ λιγότερα αντισώματα. Περίπου 15-17 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, μπορείς να φθάσεις στη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη».
Ερωτηθείσα αν το σύστημα υγείας είναι έτοιμο για την ατιμετώπιση ενός τρίτου κύματος, η κ. Παγώνη είπε: «Στις πανδημίες πάντα υπάρχει τρίτο κύμα. Στόχος είναι να το περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Επειδή έχουμε το ιστορικό της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να αξιολογούμε κάθε μέρα τα στοιχεία (νοσηλευόμενοι, ΜΕΘ, κρούσματα,θάνατοι), να προσέχουμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να γίνονται πολλά τεστ για να γίνεται ιχνηλάτηση και να περιορίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων».
«Περισσότερο φως στο τούνελ εμείς θα δούμε από Σεπτέμβρη, αν γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει και προχωρήσει ο σχεδιασμός», είπε και προέβλεψε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την εστίαση και τον τουρισμό.
Ξεκαθαρίζει ότι ένα ολικό lockdown «πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι». Από τι θα εξαρτηθεί; «Οι παράμετροι που θα έχουμε για μια εβδομάδα. Αν έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα, αν έχουν καλυφθεί οι ΜΕΘ, τότε στο τραπέζι θα μπουν πολλά πράγματα. Γι’ αυτό λέω, πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να γίνεται ιχνηλάτηση».
Σχολιάζοντας τις ουρές έξω από καταστήματα, είπε: «Δεν είχαμε να φορέσουμε τίποτα σπίτι μας και βγήκαμε όλοι να ψωνίσουμε;».
Χαρδαλιάς: Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει, ούτε φέτος
Για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε και χτες στον Ant1 ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «ναι, και ίσως όχι με αυτή τη σειρά», καθώς, όπως εξήγησε, η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Ειδικότερα για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, και αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».
Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια, θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».
Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες 15 ημέρες, καθώς τότε αναμένεται να φανεί επαρκώς πόσο μεγάλη είναι η αύξηση του ιικού φορτίου, σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 40% στα νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ πλέον στην «εξίσωση» έχουν μπει και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που παρουσιάζουν.
Κυβερνητικό επιτελείο και λοιμωξιολόγοι τηρούν στάση αναμονής, ώστε να φανεί η πραγματική διάσταση της νέας έξαρσης της πανδημίας, ενώ τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις, οι περισσότερες από τις οποίες εντοπίζονται στην Αττική, προβαίνοντας στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων όπου αυτές εντοπίζονται.
Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου, ενώ και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να είναι «ρευστό» καθώς η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως στις κόκκινες περιοχές, όπου είναι ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια, μπορεί να αλλάξει αναλόγως τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.
Παράλληλα, δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα «πράσινο φως» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
ieidiseis.gr