Το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τα μέτρα κατά της βίας μετά τα σοβαρά επεισόδια στον Ρέντη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα.
Το πρώτο εξ αυτών είναι πως τα παιχνίδια της Super League έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, όπως και των ομάδων Β’ των ΠΑΕ.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση σε επικοινωνία με την UEFA θα έχει το δικαίωμα κατά περιστάσεις να ζητά τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκών αγώνων χωρίς κόσμο και μάλιστα ήδη το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα (14/12) θα γίνει χωρίς θεατές. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα και του ΠΑΟΚ με την Ελσίνκι για το Europa League και το Conference League θα γίνουν με κόσμο.
Επίσης και τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας όπου είναι γηπεδούχος ομάδα της Super League ανάμεσα στα οποία το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Άρης για το Κύπελλο θα γίνουν χωρίς θεατές, τουλάχιστον έως τις 12 Φεβρουαρίου.
Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα:
- Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουραρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων Β’ που ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα νομοθετική πράξη με άμεση εφαρμογή η οποία θα προβλέπει παράλληλα πως με έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Προαστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή Υπουργού το μέτρο αυτό θα δύναται κατά περίπτωση να επεκταθεί και σε εντός έδρας Ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας δημοσίας τάξης και ασφάλειας.
- Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής των αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα της εφαρμογή της αναστέλλεται έως και τις 12/2/2024.
- Η πρώτη σχετική κοινή Υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προσεχείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρου απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου.
Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετοχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα εξεταστεί η τήρηση των ακόλουθων προϋποθέσεων
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνιας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδους φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
- Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.
Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό”.
– Επίσης από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης δεν ειπώθηκε κάτι για μπάσκετ, βόλεϊ αλλά και τα υπόλοιπα σπορ, κι ούτε για άλλη ποδοσφαιρική κατηγορία. Η σχετική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη: “Θεωρούμε ότι τα επεισόδια αυτά επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα: και στο ποδόσφαιρο, κάποιες φορές και στο μπάσκετ. Όμως, ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα του βόλεϊ αυτού που συνέβη εκεί. Απλά βρήκαν αυτή τη μέρα την αφορμή, μεταφέρθηκε ο ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε έξω από το γήπεδο.
Όσον αφορά το μπάσκετ φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν αγώνες και πολύ σημαντικοί, κρίσιμοι, “τελικοί” με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε και πολύ οριακούς αγώνες μεταξύ των κορυφαίων, όχι μόνο ελληνικών ομάδων, και στο πρωτάθλημα, χωρίς να έχουμε αυτά που συμβαίνουν σε αντίστοιχους αγώνες του ποδοσφαίρου.
Γι’ αυτό και δεν θεωρήσαμε σωστό να ισχύσει αυτή στο μπάσκετ και στα άλλα αθλήματα“.