Η μακροζωία είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ζωής, απασχολώντας διαχρονικά τους ανθρώπους. Από επιστημονικές έρευνες μέχρι παλιές παραδόσεις, οι συμβουλές για το πώς να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ποικίλουν. Ωστόσο, τα πιο αποτελεσματικά «μυστικά» δεν είναι πάντα περίπλοκα ή δύσκολα. Κάποιες φορές, η απάντηση βρίσκεται σε απλές, καθημερινές συνήθειες, που κρατούν το σώμα και το μυαλό σε εγρήγορση. Η Daisy Taylor, μια 105χρονη από την Αγγλία, είναι το απόλυτο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης. Σύμφωνα με την ίδια, το ότι έχει ζήσει τόσο πολύ και παραμείνει πνευματικά ακμαία οφείλεται σε δύο βασικά πράγματα: Τις καθημερινές διατάσεις και το γεγονός ότι απολαμβάνει τη ζωή.
Μια ζωή γεμάτη δραστηριότητα και κίνηση
Η Daisy γεννήθηκε το 1919 στο Leytonstone, ανατολικά του Λονδίνου, και έζησε μια ζωή με έντονη δραστηριότητα. Σε ηλικία 14 ετών, άφησε το σχολείο και εργάστηκε σε διάφορους τομείς, από εργοστάσια έως τη διαχείριση φούρνων και καφέ. Σε ηλικία 19 ετών, γνώρισε τον σύζυγό της, Ray, με τον οποίο μοιράστηκε την αγάπη της για τα ταξίδια, τον χορό και το θέατρο. Παρ’ όλο που ο Ray έφυγε από τη ζωή το 1981, η Daisy διατήρησε έναν δραστήριο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει χορό και ασκήσεις γιόγκα. Ακόμα και τώρα, που ζει σ’ έναν οίκο ευγηρίας στο Chelmsford του Essex, συμμετέχει σε μαθήματα γιόγκα και χορού, ενώ κάθε πρωί κάνει διατάσεις. Η αγαπημένη της στάση γιόγκα, η standing half-moon pose, τη βοηθά να τεντώνεται και να νιώθει καλύτερα.
Η φιλοσοφία της: «Να διασκεδάζεις και να κινείσαι»
Η Daisy πιστεύει ότι η καθημερινή κίνηση και η θετική διάθεση είναι τα κλειδιά της μακροζωίας. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Το μυστικό είναι ότι ξυπνάς κάθε μέρα, διασκεδάζεις και παραμένεις δραστήριος. Μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους, να χαίρομαι τα μικρά πράγματα και να νιώθω απασχολημένη». Παρά την ηλικία της, συνεχίζει να αποφεύγει την ακινησία: «Δεν μου αρέσει να κάθομαι στην καρέκλα για πολύ. Προτιμώ να παίρνω καθαρό αέρα και να βλέπω όμορφα πράγματα». Θεωρεί ότι η γιόγκα κρατά το σώμα, αλλά και το μυαλό της σε φόρμα, ενώ, αστειευόμενη, σχολιάζει ότι έχει γίνει «πιο έξυπνη».
Η προσέγγιση της Daisy είναι απλή και τονίζει τη σημασία του να διατηρείται κάποιος δραστήριος και να απολαμβάνει τη ζωή του, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Απλώς να κινείστε. Ξεκινήστε με κάτι απλό, όπως να στρίβετε τους ώμους σας. Αλλά κάντε το με μέτρο στην αρχή», συμβουλεύει όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Μακροζωία στην οικογένεια
Η μακροζωία φαίνεται να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό της οικογένειας της Daisy. Η αδερφή της, που ζει στον ίδιο οίκο ευγηρίας, είναι 103 ετών, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αδέλφια τους έζησαν περισσότερα από 90 χρόνια.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, παρ’ όλο που έχει ζήσει πάνω από έναν αιώνα, η Daisy δεν κατέχει τον τίτλο της γηραιότερης γυναίκας στη Βρετανία. Αυτός ανήκει στην Ethel May Caterham, τον γηραιότερο άνθρωπο στην Ευρώπη, που μετρά 115 χρόνια ζωής. Η Ethel, που έχει επιζήσει από δύο παγκόσμιους πολέμους, αποδίδει τη δική της μακροζωία στο γεγονός ότι «δεν μαλώνει ποτέ με κανέναν και κάνει αυτό που της αρέσει».
www.ygeiamou.gr