Σε μια ιδιόκτητη έκταση στην εξοχή, η οικογένεια Ferragamo έστησε έναν παράδεισο που συνδυάζει την φιλοξενία και την αγάπη για το κρασί και τα βιολογικά προϊόντα, με την ανάδειξη της κληρονομιάς της ιταλικής πόλης.
Το 1993, ο Ferruccio Ferragamo, γιος του θρύλου της ιταλικής μόδας, αγόρασε ένα ερειπωμένο αγρόκτημα στην Τοσκάνη, στην επαρχία Αρέτσο, 65 χλμ. από τη Φλωρεντία. Ο γιος του, Salvatore, ήταν τότε μόνο 21 ετών αλλά ερωτεύτηκε αμέσως την πληθωρική φύση και την εύφορη γη του Il Borro. Αυτή η ιδιοκτησία 2.700 στρεμμάτων, που ανήκε παλιότερα στους Μεδίκους, περικλείει ένα μεσαιωνικό μικρό χωριό, αγροικίες και επαύλεις, και απλώνεται στους κυματιστούς λόφους της κοιλάδας Valdarno.
Η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου, η πρώτη γραπτή αναφορά για το κτήμα είναι από το 1254.
Το όραμα του Ferruccio, ήταν να μετατρέψει την ιδιοκτησία σε ένα πολυτελές θέρετρο που θα παρείχε στους επισκέπτες του την αυθεντική εμπειρία της Τοσκάνης. Σήμερα, το Ιl Borro, εκτός από resort είναι και ένας παράδεισος βιωσιμότητας, με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν την ιδιοκτησία με ενέργεια, κήπους με βιολογικά λαχανικά, ελαιώνες και βιολογικούς αμπελώνες. Μια μεγάλη επιχείρηση που διοικείται από τον Salvatore, που όπως λέει αποφάσισε να αφήσει τον κλάδο της μόδας για να γίνει αγρότης, παρέα με την αδερφή του, Vittoria.
Eμπνευσμένοι από τους αργούς ρυθμούς της ζωής στην ύπαιθρο και με σεβασμό στο περιβάλλον, καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά και φρούτα με τα οποία προμηθεύουν μόνο κατοίκους του Aρέτσο, της Σιένα και της Φλωρεντίας. Eχουν τα δικά τους μελίσσια, εκτρέφουν 300 κοτόπουλα για τα αβγά της ημέρας και 250 πρόβατα τα οποία τους δίνουν πεκορίνο και ρικότα. Παράγουν αλεύρι από αρχαίους σπόρους, παρασκευάζουν φρέσκια pasta ενώ ετοιμάζονται να λανσάρουν και μια σειρά από σάλτσες για ζυμαρικά.
Το τοπίο με τους απότομους λόφους, τα στενά ποτάμια, τα δάση και τα κυματιστά χωράφια κρύβει κι άλλες εκπλήξεις: 800 στρέμματα αυτής της εύφορης γης φιλοξενούν βιολογικούς αμπελώνες και τα 14 λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά που παράγει το οινοποιείο Il Borro αντανακλούν το πλούσιο terroir της κοιλάδας Vardano.
Με αυτά τα εκλεκτά προϊόντα, και σε συνεργασία με μικρούς, προσεκτικά επιλεγμένους παραγωγούς, προμηθεύουν τα δύο εστιατόριά τους. Στο Osteria del Borro, με μεγάλη βεράντα με απρόσκοπτη θέα στον γραφικό οικισμό, το fine dining συναντά τη farm-to-table φιλοσοφία με πιάτα όπως χειροποίητα raviolini μελιτζάνας με κρέμα ντομάτας και βασιλικό. Στο λιτό και κομψό Ιl Borro Tuscan Bistro σερβίρονται όλα τα παραδοσιακά και αγαπημένα της Τοσκάνης, όπως η κλασική χειμωνιάτικη σούπα ribollita με ψωμί, φασόλια και λαχανικά.
Η φιλοξενία στο Il Borro έχει την υπογραφή των Relais & Chateaux, και προσφέρει διαμονή σε τρεις βίλες και σουίτες που μοιράζονται στον διατηρητέο οικισμό και τις αναπαλαιωμένες αγροικίες του κτήματος. Η σχολαστική αποκατάσταση επανάφερε όλα τα κτίρια του κτήματος στην παλιά τους λαμπρότητα, και στα δωμάτια κυριαρχούν υλικά όπως το ξύλο, η τερακότα και η φυσική πέτρα τραβερτίνη. Από τα παράθυρα, η θέα μοιάζει με ελαιογραφία – μια γλυκιά φύση με μουριές, βελανιδιές, λεβάντες, άγριες τριανταφυλλιές και κήπους με αρωματικά βότανα.
Ομως εδώ, η εμπειρία είναι εκείνη που μετράει: Είτε πρόκειται για tour στα παλιά κελάρια και την γκαλερί του οινοποιείου που φιλοξενεί τη συλλογή τέχνης του Ferruccio Ferragamo με έργα των Chagall, Durer, Picasso και Warhol είτε για σεμινάρια κοσμήματος και δερματοτεχνίας στα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού, είτε για ιππασία στους αμπελώνες και εξορμήσεις για κυνήγι τρούφας – το Ιl Borro υπόσχεται ότι κάθε στιγμή θα είναι γαλήνια.