Στο μέσο του Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους –μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 εργαζομένων– χρηματική ενίσχυση υπό μορφήν κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 425 εκατ. ευρώ. Με το project να προσφέρει σημαντικό αντικείμενο και στις εταιρείες Πληροφορικής, η Microsoft Hellas παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, τα βασικά χαρακτηριστικά του.
«Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αναμένουμε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην τεχνολογία, ώστε να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Για εμάς τώρα είναι η στιγμή να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» ανέφερε o διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
Όπως τόνισε ο σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θάνος Δήμας, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να απορροφηθούν οι πόροι ακόμη και μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το έργο να περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.
– Την επιδότηση, μέσω κουπονιών αξίας από 700 ευρώ, σε ποσοστό 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έως 250 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ψηφιακών λύσεων. Στο συγκεκριμένο project αντιστοιχούν 180 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση, ενώ 80 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Μέσω των κουπονιών θα χρηματοδοτείται η αγορά τυποποιημένων προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και η ενίσχυση εφαρμογών cloud, με το μέγιστο ποσό της επιδότησης να είναι 14 χιλ. ευρώ.
Για παράδειγμα, επιχειρήσεις έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ (τα 300 ευρώ είναι ίδια κεφάλαια). Το ποσό αυτό αυξάνεται συναρτήσει του αριθμού των εργαζομένων. Έτσι, επιχειρήσεις πέντε έως 10 ατόμων θα αποκτούν κουπόνι συνολικής αξίας 1.600 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια κεφάλαια). Το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για προσωπικό από 10 έως 18 άτομα και δαπάνες 4.000 ευρώ (1.200 ευρώ ίδια κεφάλαια). Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν voucher συνολικής αξίας 14.000 ευρώ για δαπάνες 20.000 ευρώ με τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ να αποτελούν ίδια κεφάλαια.
-Την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
-Την αντικατάσταση μισού εκατ. ταμειακών μηχανών και την απόσυρση 100 χιλ. τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, διαθέτοντας προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Δήμας, η κατάθεση αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 27 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατακύρωση κουπονιών επιδοτούμενης αξίας 700 και 1.400 ευρώ.
Για τα voucher επιδοτούμενης αξίας 2.800-14.000 ευρώ, η διαδικασία της αξιολόγησης-κατακύρωσης θα ολοκληρώνεται μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των κουπονιών αξίας 700 έως 1.400 ευρώ και 2.800 έως 14.000 ευρώ από τις 31 Οκτωβρίου και από τις 31 Μαρτίου, αντίστοιχα.
newmoney.gr