Φτάνει επιτέλους η ώρα των απαντήσεων στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν από τη στιγμή που το «Τούνελ» ερεύνησε τον ξαφνικό θάνατο του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα, των άλλων τεσσάρων βρεφών και το μωρό που σώθηκε. Κοινός παρονομαστής και στα έξι περιστατικά, η παρουσία του ίδιου προσώπου : Της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν στο «Τούνελ» ότι η προανάκριση «έχει οδηγήσει ήδη σε σαφή συμπεράσματα για το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο και πως η πενταμελής επιτροπή των ειδικών που έχει διορίσει η Aσφάλεια, ολοκληρώνει σύντομα την έκθεση της για τους θανάτους των άλλων τεσσάρων βρεφών» .Αναμένεται μόνο το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής Πατρών για το θάνατο του Παναγιώτη, ώστε να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «δεν πρέπει κανείς να εκπλαγεί αν η έρευνα καταλήξει πρώτα σε συμπεράσματα για τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά, ανεξάρτητα με την ιατροδικαστική έκθεση για το τελευταίο παιδί , τον μικρό Παναγιώτη στην Αμαλιάδα.»
Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν με νόημα πως η Ειρήνη Μουρτζούκου θα κληθεί να περάσει το κατώφλι της ασφάλειας «γιατί πρέπει να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο έναν θάνατο».
Στην ΓΑΔΑ φαίνεται πως δεν ασχολούνται ούτε με την διαρροή στον Τύπο των ιστολογικών ευρημάτων που παραδόθηκαν πρόσφατα στον ιατροδικαστή, ούτε με τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες αποτέλεσμα του αφανούς “πολέμου παθολογοανατόμων και ιατροδικαστών”. Για αυτούς «η ουσία βρίσκεται αλλού» και φαίνεται πως την έχουν εντοπίσει.
Τα στρατόπεδα των ιατροδικαστών…
Την ίδια ώρα στο προσκήνιο παραμένουν οι έντονες διαφωνίες των επιστημόνων, απόρροια μιας ιστολογικής έκθεσης. Σε αυτήν αφενός δεν προσδιορίζεται αίτιο ή μηχανισμός Θανάτου και αφετέρου τα ευρήματα περιγράφονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνουν κενά και περιθώριαγια να την ανάπτυξη σεναρίων για το πώς κατέληξε ο μικρός Παναγιώτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής το γόρδιο δεσμό δυσκολεύεται να λύσει ο ιατροδικαστής που θα συντάξει το τελικό πόρισμα για τον Παναγιωτάκη για αυτό και ζήτησε επιπλέον χρόνο. Θέλει να μελετήσει τη βιβλιογραφία για να δει τι τελικά θα γράψει ως αίτιο θανάτου στην έκθεση του, αφού του πέταξαν το μπαλάκι…
«Η έλλειψη οξυγόνου και τα ευρήματα υποξίας και ισχαιμίας δεν εξηγούνται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα», υποστηρίζει ο τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιώτη, Γρηγόρης Λέων και συμπληρώνει: «Τα δεδομένα δείχνουν υποξία και ισχαιμία στα όργανα του παιδιού. Το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί το παιδί έχασε το οξυγόνο του; Δεν έχουμε ακόμη σαφή αιτία που να δικαιολογεί αυτό το εύρημα και δεν έχω ακούσει κανέναν ιατροδικαστή ή παθολογοανατόμο να λέει ξεκάθαρα ότι υπάρχει παθολογικό εύρημα που να δικαιολογεί τον θάνατο.»
Ένα από τα κεντρικά σημεία της ανάλυσής του τεχνικού συμβούλου, αφορά στην κατάσταση του ήπατος και του εγκεφάλου του παιδιού: «Τα ευρήματα δείχνουν κενοτοπιώδη εκφύλιση στο ήπαρ, η οποία ερμηνεύεται ως απόρροια της έλλειψης οξυγόνου. Ο εγκέφαλος παρουσιάζει αντίστοιχα στοιχεία υποξίας, υποδεικνύοντας ότι το παιδί υπέστη γενικευμένη ανεπάρκεια οξυγόνου. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να αποδοθεί απλά σε παθολογικά αίτια χωρίς μια συνολική ερμηνεία. Η πολυοργανική ανεπάρκεια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Πρέπει να δοθεί έμφαση στον μηχανισμό που οδήγησε στον θάνατο».
Για τα σενάρια περί εγκεφαλικού στο παιδί ο Γρηγόρης Λέων ανέφερε: «Ακόμη και αν δεχτούμε ότι όλο αυτό το καιρό η μητέρα και η γιαγιά του παιδιού έλεγαν ψέματα για την προ του θανάτου κατάσταση του, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις βιοχημικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Αμαλιάδας που θα έδειχναν αλλά πράγματα αν υπήρχε εγκεφαλικό και μάλιστα προ ωρών. Μιλάμε για ένα παιδί που θα ήταν σε κώμα και φυσικά δεν θα μπορούσε να πιεί γάλα . Μην ξεχνάτε ότι γάλα είχε πιει όπως αποδείχθηκε. Άρα εγκεφαλικό προ ωρών κατηγορηματικά δεν υπήρχε…»
Το κενό στο θεσμικό πλαίσιο
Ο “πόλεμος των επιστημόνων” ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα: Την έλλειψη ενιαίας προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων. Η απουσία ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα που θα διασφαλίζει τη συνέπεια στις επιστημονικές προσεγγίσεις, οδηγεί σε αντιφάσεις που όχι μόνο καθυστερούν την απονομή δικαιοσύνης αλλά και υπονομεύουν την αξιοπιστία της ιατροδικαστικής κοινότητας.
Η υπόθεση του μικρού Παναγιώτη και των άλλων τεσσάρων παιδιών , αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι ιατροδικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα.
Το θρίλερ του μικρού Παναγιώτη έχει ακόμη δρόμο μέχρι την οριστική του διαλεύκανση. Αν το τελικό πόρισμα του ιατροδικαστή δεν καθορίσει με σαφήνεια την αιτία του θανάτου του, τότε θα αναλάβει η επιτροπή ειδικών του ανθρωποκτονιών. Έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί επανεκτίμηση και από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ιατροδικαστές-τεχνικούς συμβούλους.
anikolouli.gr